Зденек Милер, създателят на Къртичето

Зденек Милер 1921-2011Международна известност чешкият художник-аниматор Зденек Милер придобива благодарение на анимационната серия за Къртичето, чийто първи епизод е създаден през 1956 г.

Къртичето в този филм не говори – то издава смешни звуци, писука и се смее. В озвучаването му участват дъщерите на Милер, които в момента на създаването на филма са малки момичета.

Може би заради това, че не се нуждае от превод, серията става популярна по целия свят, а заедно с нея и книгите за Къртичето. В тях красивите илюстрации на Милер са придружени с кратък текст, чийто автор е Едуард Петишка. За половин век анимационната серия за Къртичето наброява повече от 60 епизода.

Милeр е роден в Кладно, град, който се намира на запад от Прага, столицата на някогашната Чехословакия. Обича да рисува още от дете, а хобито му се развива след като постъпва в Националното художествено училище в Прага през 1942 г. По-късно учи и в Колежа за изкуства и занаяти.

Милер става аниматор отчасти заради нацистката окупация на Чехословакия. Той участва в демонстрациите, последвали смъртта на Ян Оплетал (студент по медицина, убит по време на демонстрация през 1939 г.). Тези протести водят до затварянето на университетите. Милер успява да избегне изпращане в концентрационен лагер. Завършва обучението си по графизъм и става аниматор.

През 1948 г. започва работа в студио Baťa. Там усвоява важни практически умения, свързани с правенето на анимационни филми. След Втората световна война Милер започва работа в анимационната компания “Bratři v triku”, където първоначално работи като художник-аниматор, а след това като автор и режисьор. По-късно оглавява компанията. Прекъсва творческата си дейност през 2002 г.

Творчеството на Зденек Милер е в отговор на злото, което залива света ни. Затова, както той сам посочва, неговите филми са мили и весели, създадени са, за да разсмиват децата и да ги научат да не се страхуват.

Роден | 21 февруари 1921 в Кладно, Чехословакия. Умира на 90-годишна възраст на 30 ноември 2011 г.

Образование | Завършва Националното художествено училище в Прага.

Професия | Художник, режисьор, сценарист.

Първа книга | “Как къртичето си уши панталонки” (1960), базирана на първия епизод от анимационната серия за Къртичето.

Послание | "Отне ми много време да разбера, че докато съм рисувал Къртичето, съм рисувал самия себе си."

Книжанка представя | Как Къртичето си уши панталонки, Как Къртичето си направи автомобилче