Страници на други езици

abcdЕдна от целите на Книжанка е да разказва за света на детските книги по всичките му ширини :) Независимо от езика, на който е написана една книга, ако тя носи ясни послания, ще бъде достъпна за всяко дете. Затова в сайта се представят и заглавия, които не са превеждани на български. Книжанка ви предлага избрани адреси на различни езици, посветени на книгите за деца. Списъкът ще бъде периодично актуализиран...

 Страници на английски 


The Childrens book review | В сайта The Children’s Book Review се публикуват рецензии на художествена и друга литература за деца. Приемат се текстове от издатели, автори, илюстратори и публицисти. Публикациите се оценяват на базата на литературна стойност, качество на илюстрациите и цялостно представяне. Рецензиите са винаги позитивни защото се рецензитат само книги, за които екипът на сайта смята, че имат най-високо потенциална стойност за читателите.

The Children’s Book Council | Children’s Book Council е американска асоциация на издателите на детски книги. CBC предлага на своите членове възможност да работят заедно по въпроси, важни за индустрията като цяло - например грамотността, училищни програми както и възможности за сътрудничество с други национални организации. В сайта се публикува информация за нови книги.

Readkiddoread | Сайтът е създаден през 2008 от Джеймс Патерсън, за да помогне на родителите при избора на детски книги. Самият Патерсън е автор на книги за деца и юноши, носител на наградата Children's Choice. (2010) Книгата му "Средно училище: Най-лошите години в живота ми" е под номер 1 в "Ню Йорк Таймс" и е сред бестселърите в САЩ.

Страници на френски


Choisir un livre | В сайта на асоциация "Choisir un livre" може да се намери информация за ной-новото на книжния пазар за деца във Франция. Асоциацията е създадена, за да подпомага учителите и родителите в избора на най-добрите произведения за деца.

Ricochet Jeunes | Страницата е създадена през 1994 и съдържа богата база данни. Предлага актуална информация, рецензии и коментари, исторически бележки за автори и издания. Съдържанието е изцяло насочено в полза на работещите в сферата на книгите за деца: библиотекари, книжари, учители, илюстратори, издатели, критици, журналисти, а също и родители.

Страници на нидерландски и фламандски


Leesfeest | Проектът стартира през 2001 г. по инициатива на двама студенти, вдъхновени от любовта към детската книга. Желанието им е да направят един независим сайт, който да не е свързан с определени издатели или онлайн-книжарници. Най-важната цел е да бъдат мотивирани децата да четат, затова и рецензиите са кратки и достъпно написани. Страницата се разработва изцяло от доброволци, професионалисти в различни области.

Leesplein | Страницата е разработена по поръчка на Stichting Bibliotheek.nl и представлява своебразен сборен пункт за промоция на четенето в интернет. Представени са произведения за деца от 0 до 16 години, разпределени в три групи: книги за четене на глас от 0 до 6 години, книги за начинаещи читатели от 6 до 12 години и книги за самостоятелно четене от 12 до 16 години.

Pluizuit | Eкипът на този сайт се състои от 7 ентусиасти, заразени с един и същи вирус, както те самите си признават: вирусът на най-добрата детска литература. Под влияние на този вирус те четат и рецензират книги за деца, като им предлагат една избрана и независима селекция от заглавия. Мотивира ги възможността да споделят с повече хора любовта си към хубата детска книга.

Pluizer | Години наред този сайт е синоним на писането на рецензии от заклети любители на детската литература. Повече от двайсет години те са били публикувани под формата на списание, а след 2005 г. се създава базата данни на  LINC-website. Новият сайт запазва традицията. В него могат да се намерят почти 5000 рецензии – всички те създадени с труда 40 LINC-добролци.

Страници на руски


Розовый жираф | Страницата е създадена от група майки, които решават, че е по-добре да избират заедно с децата си книжките, които да бъдат издавани. Така се ражда издателство "Розов жираф". Може да се намерят рецензии на книги и от други издателства, тоест сайтът предлага и селекция от най-новото на книжния пазар за деца в Русия.