Блок No4 – книга за живеене

Блок No4автор | Зорница Христова

художник | Юлиян Табаков

издателство | Точица

Това не е книга, която може да се разкаже. Тя започва с една нарисувана къща и завършва с глухарче.

Но Митко не живееше в такава къща. Той живееше в Блок No4... Такива блокове никой не ги рисува в час по рисуване. Защото много хора смятат, че в тях няма нищо за обичане. И дори в целия квартал няма нищо за обичане.

Дали е вярно това, ще разберете от Митко, който живее в Блок No4.

А ние с децата, след като прочетохме книгата, си разказвахме много за дома на моето детство, квартирите на младостта, за нашия дом сега. Даже построихме домове от картон за понитата и любимите колички. Четохме за това какво е един дом, какво не е, какво може да бъде. Че важното е да го обичаш и да не спираш да мечтаеш...

А накрая се почудихме – ама какво стана сега – тя историята остана без край :) 

Всъщност тя започва там, където свършва четенето. Все едно писател и художник са сътворили магия, за да може като тигър да скочиш и да заживееш в книгата, и пак да скочиш и да си в света. "Блок No4" е точно такава отворена книга, книга за живеенето. Почваш да мислиш за нещата от нея, да ги виждаш около себе си, да ги продължаваш в твоето място и време.

Такова е и посланието, с което Зорница Христова изпраща всичките книги на издателство „Точица“ към децата: „Мисли, преди да пораснеш“.

Автор на илюстрациите е Юлиян Табаков. Историята се ражда в рисунка, текстът я следва. Илюстрациите са възможното минало, настояще и бъдеще, прегърнати в едно пространство. И само начина, по който обитаваме своите места, и отношението ни към средата могат да ги направят по-добри.