Как Барбароните отстояват правото си на дом

Преселването на БарбаронитеПреселването на Барбароните | Анет Тизон & Талас Тейлър

Сигурна съм, че много родители си спомнят любими анимационни серии от детството, а сред тях не може да не е и серията за Татко Барба, излъчвана по БНТ през 80-те години на миналия век. Това време ни изглежда толкова далечно, но истината е, че и до днес се издават книжки от същата поредица. Поне за мен беше много интересно да събера на един рафт една стара, пооръфана книжка, преведена на български и живяла повече от 30 години, и няколко новички и лъскави книжки, излезли през последните години във Франция.

И независимо, че качеството на печата, хартията и цветовете са от две различни епохи, детето не прави тези разлики. В неговите очи – всички истории за Татко Барба са еднакво хубави.

Затова тук почетно място ще отделя точно на “оръфаната” книжка “Преселването на Татко Барба”, издадена през далечната 1988 г. В нея се разказва за това как Барбароните намират свой дом. А това не е лесно. Те са много голямо семейство и когато завалял дъжд и потърсили за първи път подслон, се оказало, че къщата не ги побира. После намират една стара, но достатъчно просторна къща, която ремонтират. За жалост машините идват и събарят старата къща, за да построят един панелен блок. Но Барбароните не могат да живеят наблъскани в някакъв блок. Напускат града и се настаняват в околностите му. Там край едно поточе решават да построят свой дом. Всяко барбаронче има своя стая, обзаведена според личните му таланти и интереси. Всички се хранят с плодове и зеленчуци, които отглеждат в собствена градина...

Да, историята звучи идилично, но не свършва така. Също както и в днешната реалност, свободната и природосъобразна форма на живот е заплашена. Отново идват машините. Книжката е издадена за първи път във Франция през 1970 г., но днес сюжетът й е все още актуален. Интересно и за малки и големи е да разберем как миролюбиви същества като Барбароните защитават правото си да имат свой дом, да живеят и да се хранят в съгласие с природата, да не пречат на никого...

И най-важното! Книжки с подобно съдържание могат да помогнат на децата да научат две много важни неща, необходими за изграждането им като личности и граждани. Да знаят какво искат, така както  барбароните следват мечтата си за свой дом; и да знаят как да го отстояват, без да причиняват никому зло.

“Отново се чу шумът на багерите. Този път барбароните не желаеха да отстъпват. И започнаха да се защитават по своему. От кафяв прах свариха гъста, лепкава каша, направиха топки и започнаха да замерят машините. Това средство бе добро. То помагаше, без да наранява! Известно бе, че барбароните не искат да сторят никому зло. Машините се признаха за победени. С увиснали вериги те поеха обратния път. Барбароните тържествуваха и танцуваха. После всички си легнаха да спят в собствения си дом и заспаха дълбок сън, както никога дотогава.”

За съжаление, книжките за Татко Барба не са преиздавани на български и не могат да бъдат намерени по книжарниците. Може да намерите копия от тях в интернет или ако имате моя късмет – да си купите някоя отнякъде "на старо" и да я пазите като най-скъпата ви книга :)