Покана за Пролетен базар на книгата

От 29 май до 3 юни в София се организира традиционният пролетен базар на книгите. Всички деца и родители са поканени да разглеждат и да си избират книжки, като предимството на тези книжни панаири е, че може да намерите всички издателства на едно място, да срещнете авторите на любимите си книжки и, разбира се, да ви предложат най-различни отстъпки и наградки.

В програмата на Пролетния базар тази година са вписани няколко специални събития за деца и родители:

Прочети още...

Букви и божури за 24 май

Този празник за мен означава много още преди да разбера защо го празнуваме. Когато бях дете на този ден моята майка се прибираше с още няколко деца у дома, които й помагаха да си донесе букетите, от които гледаха червенобузести божури. После ги подреждахме в малкото вази и всички налични кофи. Седмици наред у дома ухаеше на 24 май. Когато тръгнах и аз на училище, се наредих до майка ми да й помагам да си носи цветята. И до днес съм радостна от това, че моята майка празнува два пъти – на 8 март "Деня на жената" и 24 май "Деня на учителката" :)

Прочети още...

Празничен приказен пъзел за 24 май

knijanka sait 2-1По случай най-книжовния празник Книжанка е подготвила малък приказен пъзел от автори и книги... Това са само няколко фрагмента от картината на нашата детска литературна действителност. Опитът да свържем книгите от миналото с книгите от настоящето е нашият начин да благодарим на тези, които са посветили от енергията и таланта си на децата.

Прочети още...

Вечер на родителите в Столична библиотека

На 17 май от 18 ч. Столична библиотека организира "Вечер на родителите". Целта на срещата е в неформална обстановка родителите да научат повече за ролята на библиотеката и четенето в живота на детето. Ще бъде представена и германската програма "Три крайъгълни камъка на четенето". Повече за Родителската среща в Столична библиотека може да научите от поканата

Носителите на наградата „К. Константинов“ за 2012

Национална награда "К. Константинов"Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Ротари клуб – Сливен. Присъжда се ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”

Прочети още...

Да прочетем българска книга заедно

Българско училище в ЛайденВ навечерието на 24 май децата от Българското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Лайден, Холандия, започнаха да четат заедно книга... от български писател :)  

Инициативата „Ние четем заедно...“ възниква спонтанно, но най-важно е, че тя намира подкрепа сред учениците. На 12 май те вече са отворили първите страници на "Ян Бибиян" от Елин Пелин. А благодарение на съдействието на училищното ръководство за всяко дете е осигурена и доставена специално от България книгата на големия български разказвач.  

Прочети още...

Читателски награди за най-добра детска книга

Първи годишни читателски награди "Книга за теб"„Книга за теб“ е онлайн книжарница, създадена като съвместен проект между "Книголандия" и "Аз чета", две от най-популярните интернет места, в които се пише за книги. Това е книжарница от читатели за читатели, такъв е и замисълът на Първите годишни читателски награди, които създателите на „Книга за теб“ организират.

Прочети още...