Панаирът на книгата и принцесата, която пише за деца

ХХХ софийски международен панаир на книгатаЗапочна традиционното предколедно изложение на книги. Както всяка година ХХХ Софийски международен панаир на книгата се провежда в НДК. От 6 до 11 декември може да разгледате шарените щандове, да научите повече за книги, автори и издатели, да напълните кошницата си с подаръци за най-празничния месец в годината.

На 6 декември ще бъде представена една любопитна книга за природата - „Мистър Фини и светът с главата надолу“. Тя е написана от  холандската принцеса Лаурентин ван Орание, която лично ще може да разкаже за своите герои.

Прочети още...

Нов живот за старата книжка в ръцете на болно дете


Може би повечето си мислят, че книгата е последното нещо, което болничните заведения в България трябва да осигурят на своите пациенти, и ще сте прави. Болниците не са и длъжни да ни осигуряват забавления. Книгата обаче е едно от малкото неща, които помагат на човек да преживее трудни моменти, ако разбира се е в състояние да чете. Още повече това се отнася до децата – хубавата книжка може да ги развесели, може да им даде добри примери, може да ги утеши през дългите дни на болничния престой...

Прочети още...

Покана за мъничка премиера

Покана за мъничка премиераНа 19 октомври в столичната галерия „Снежана“ ще бъде представена „Лулу“ – книжка с детски стихове за възрастни :)

Лулу е малко момиченце, нарисувано с истинска четка, а не с компютър. Автор на стиховете е Петя Кокудева, а "Лулу" е първата й книга. Ако сте заинтригувани и имате въпроси, в поканата може да намерите отговори:

Прочети още...

Кампания в подкрепа на българските библиотеки

лого на Националната кампания за възраждане на библиотекитеНационалната кампания за възраждане на билиотеките се организира съвместно от Съюза на българските писатели, Сдружение на български писатели, Асоциация на писателите в България, АБК, съвместно с ББИА, Съюза на преводачите и Национална художествената академия.

Прочети още...

Книга за ръкописните букви от Крокотак

Книгата на Крокотак 180 занимания и игриВ края на лятото и на прага на новата учебна година е време за учене! Затова за децата в предучилищна възраст Крокотак е подготвил една чудесна работна книга за писане на букви, смятане, игри и други занимавки. Книгата е предназначена за деца от 5 до 7 години и може да им помогне в подготовката за първи клас с упражнения за развиване на фината моторика, наблюдателността и паметта.

Прочети още...

Откриване на Книжанка

Днес Книжанка беше официално открита за читателите си! Добре дошли и приятно четене!

България избра Пипи

Пипи Дългото Чорапче е победила Хари Потър в битката за първо място в Малкото Голямо Четене. Можем само да въздъхнем с облекчение, че все пак наистина любимите герои на поколения читатели накрая побеждат. Поне този път.  Въпросите, които класацията на първите 10 предизвика, са основателни и тревожни. Като например какво прави "Здрач" при любимите детски книги, като текстът не е много подходящ за деца. Но това е по-скоро въпрос за регламента на кампанията може би, отколкото за вкуса на публиката - така или иначе всеки е свободен да предложи своята любима "детска" книга, а какво е "Детска" - може би организаторите трябва да определят границата. Пипи заслужава своето първенство, а най-радостното е, че в десетската попадат и две български книги - "Патиланско царство" и "Ян Бибиян".  Ето и финалната подредба от гласуването в Малкото голямо четене: 

Прочети още...