Книга за големите страхове на малката мишка

The Big book of fearsBig Book of Fears | Голяма книга на страховете на малката мишка или кратък илюстрован речник на фобиите е четиво и плашещо, и полезно, подходящо за малки и големи. Автор и илюстратор  е британката Емили Гравит. Книгата е носител на медала „Kate Greenaway“ за 2008 г. Преиздавана е и превеждана на различни езици, сред които българският за съжаление все още не е. Въпреки това си заслужава да се запознаете с „Little Mouse’s Big Book of Fears“...

Човешките страхове са древни и неизменни. С времената тяхното многообразие расте. Броят на фобиите е безчетен – има фобии от съществуващи неща като паяците (арахнофобия) и от несъществуващи неща като чудовищата от приказките  (тератофобия). Страховете са част от ежедневието ни дори да не ги познаваме с "официалните" им названия. Почти всяко дете се страхува от тъмнината, от непознатите хора или пък от силни шумове. И колкото повече детето расте, толкова по-големи и разнообразни стават страховете му – докато стигнем до модерните социални фобии. Всеки се страхува от всеки. Мишката се страхува от децата, децата от мишката, а възрастните от децата – има и такава фобия даже. Но изправиш ли се веднъж срещу страха си, назовеш ли го, нарисуваш ли го – това е първата крачка към справянето с него.

На това учи децата Голямата книга на страховете. Тя е уникална по своята структура и изпълнение. Бих я определила като "албум-двевник" на страховете на една малка мишка. В горния ляв ъгъл на всяка страница е дадено официалното название на съответната фобия, нейното значение, следва поканата: Use the space below to record your fears. На всяка страница е оставено място, за да може мишката да изрази страха си – да го опише с думи, да му даде образ.

Авторката е използвала най-чудати техники: например домашната мишка е нагризала и напишкала от страх някои от страниците, които Емили после е добавила в книгата. Други страници са като колаж от различни материали – вестникарски изрезки, има добавена карта, сканирани птичи пера, колажи от снимки.  

big-book-r5Тази книга е нужна на детето. За възрастния остават думите, но детето може да опитоми страховете си, следвайки моделите, зададени от мишката. Мишката се страхува от същите неща, от които се страхува и детето – затова тя не иска да спи, защото мисли, че под леглото й се крие нещо ужасно, не иска да се къпе, защото се страхува, че може водата да я завлече, страхува се да остане сама... Страхливата мишка пътува от страница на страница с моливче в ръка и разказва за страховете си, докато накрая среща някого, който се страхува от мишки... и се усмихва :)

Книгата развива речника на детето за страховете, то може да се научи да ги назовава, може да се научи да изразява по-добре нюансите в емоциите си: от не ми е приятно, притеснявам се, страхувам се, до настръхвъм и ужасявам се от нещо... Използвайте примера на мишката, за да може детето да изрази собствените си страхове. Може да го стимулирате и да му помогнете да създаде свой албум-дневник на страховете. И също като Емили Гравит да използвате изрезки от вестници, снимки, отпечатъци и каквито страшни неща може да измислите, за да смалите страха и да го вкарате в книжката – да стане по-малък и малко смешен.