Ангелина Жекова

Ангелина ЖековаАнгелина Жекова е сред най-известните съвременни творци за деца. Автор е на много текстове за детски песни по музика на композиторите Борис Карадимчев, Петър Льондев, Парашкев Хаджиев, Красимир Милетков.

Нейни стихове са включени в учебниците по български език и литература за началния курс. Автор е на множество детски илюстровани книжки и поредици.

Ангелина Жекова е носител на Националната награда "Константин Константинов" за принос в книгоиздаването за деца в категория "Автор" за 2012 г.

Родена | 28.05.1944 година в село Долна Врабча, Пернишко.

Образование | Завършва 22-ра гимназия в София и Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

Професия | Дълги години работи като преподавател по детска литература в Полувисшия институт за начални и детски учители – София.

Първа книга | Започва да печата още като студентка – в столичния периодичен печат, сътрудничи на списанията „Славейче” и „Дружинка”. Автор е на стихосбирките за деца: „Горска математика” (изд. „Народна младеж”), „Дрян и великан” (изд. “Вебер – ВБ”, 1993), „Празнично календарче” (изд. „Спектър” 1993, допълнена и издадена под заглавие „Весело календарче” – изд. „Слово”, 2009), „Лисанка хитранка” (изд. „Фют”, 2002), „Къщичка с балконче” (изд. „Фют”); на книгите с детски приказки: „Искам да знам” и „Коледа в гората”; на книгите с детски стихотворни приказки: „Петелът Гого” (изд. „Спектър”, 1994), „Защо в гората няма телевизор” (ИК „Анжела”), „Горската библиотека”, (изд. „Фют”), „Компютърен клуб в гората”, (изд. „Фют”) и др.

В Книжанка | Къщичка с балконче