Атанас Цанков

Атанас Цанков 1932-2010Атанас Цанков е детски автор и дългогодишен преподавател по литература. Познат е на повечето деца с поредиците си “Във Вълшебната гора” и “Непослушковци”. Преподавал е в различни училища из страната, бил е образцов учител в столичната 22-ра Гимназия.

Пише стихотворения за деца, приказки в стихове, римувана проза. Автор е на текстове за детски песни и на сценарии за детски училищни и радио пиеси. Редактор на периодични издания за деца и ръководител на  творческо студио за поезия към националния Дом за литература и изкуства за деца и юноши.

Книги на Атанас Цанков са издавани от редица български издателства - “Отечество”, “Народна младеж”, “Народна просвета”, “Български художник”. През последните петнадесет години Атанас Цанков работи с издателство “Фют”. През 2010 г. е номиниран за Национална награда “Константин Константинов” за цялостен принос в книгоиздаването за деца, но поради внезапната му смърт журито го удостоява посмъртно с Почетен знак за цялостен принос в книгоиздаването за деца.

Роден |  29 февруари 1932 г. в гр. Пазарджик. Умира внезапно на 12 февруари 2010 г.

Образование | Завършил е Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" през 1954 г.

Професия | Учител, редактор на периодични издания за деца, автор на детски книги.

Първа книга | Автор на повече от 50 детски книги, между които "Светулка пътя ми избра" (1979), "Щурче в тролея" (1986), поредиците с римувани приказки “Във Вълшебната гора” и “Непослушковци”. Автор е на либретото на детската опера “Златната колесница” с композитор Парашкев Хаджиев.  
Любопитно |  През 1986 г. книгата му “Щурче в тролея” е отличена с национална награда за най-добра детска стихосбирка за годината. (По информация на LiterNet & Литературен свят)

Книжанка представя Непослушковци | Горското училище