Полет Буржоа, автор на поредицата за Франклин

Полет БуржоаПолет Буржоа е автор на известната поредица за костенурчето Франклин. Тя е родена в Канада и също като много други сполучливи детски автори е имала разнообразен професионален опит. Преди да напише първата си книга е работила като сладкарка, продавачка на цветя, сервитьорка, ерготерапевт (occupational therapist), телевизионен репортер и писател на свободна практика. Решението й да пише за деца съвпада със собственото й майчинство.

Вероятно работата й като ерготерапевт е развил у нея специфичен усет за потребностите на другите. Самите истории за Франклин са разказани по един деликатен и разбиращ маниер. Те са написани, за да помогнат на детето да се адаптира към заобикалящия го свят, да го приеме и да се движи в него умно и безопасно.

"Когато реших да напиша детска книга, подходих към това като към много сериозна работа. Отидох в библиотеката и започнах да чета всички детски книжки, започващи с буквата "А" и така докато не стигнах до буквата "Я". Накрая знаех какво ми харесва и каква книга исках да напиша. Трябваше ми само идея” – разказва Полет.

Идеята идва, докато гледа един от любимите си сериали, където един от героите признава, че е клаустрофобик и че, ако е костенурка, ще го е страх да се прибере в собствената си черупка. Така се ражда първата книжка: “Франклин се страхува от тъмнината”.

Полет дължи световната си известност на тази малка зелена костенуркат. Но тя е автор и на други книги, включително и нехудожествени и такива, свързани с кариерата й на ерготерапевт. Една от последните книги е създадена по молба на Канадската асоциация Occupational Therapists – "Ти, аз и моят ерготерапевт" (книжка с картинки, която обяснява работата на тези специалисти, като се започне от дома, училището и се стигне до общините).

“Но най-хубавото на това да съм писател е че мога да чувам историите на всички хора, с които можах да се срещна из цяла Канада, САЩ и по целия свят. Историите ни свързват” – пише Полет Буржоа в личния си блог.  

По информация на wiki & Фют & личната страница на Полет Буржоа

Родена | 20 юли 1951, Канада.

Професия | eрготерапевт, автор на свободна практика.

Семейство | Полет има две деца – Натали и Гордън, те са най-големите й критици, но и най-верните поддръжници.

Първа книга | През 1986 г. илиза първата й книга “Франклин се страхува от тъмнината”, която  разказва за това как костенурчето преодолява страха си от тъмното. Замислена е като самостоятелна история, но много скоро книжката е последвана от “Франклин, бързай!”, издадена  през 1989 г. Илюстратор на поредицата е Бренда Кларк.

Любопитно | Книгите от поредицата за Франклин са преведени на 38 езика, реализирани са продажби на над повече от 80 млн. екземпляра по цял свят. От поредицата е създаден анимационен сериал. Полет Буржоа е носител на много награди, както заради писателския си талант, така и заради работата си като ерготерапевт.

Послание | "Историите ни свързват."

официална страница

 Книжанка представя Франклин тръгва на училище