Статии

Туве Янсон и топлината на Севера

tove jansonТуве Янсон е от любимите ми автори и илюстратори. И това не се промени никак от факта, че е била влюбена в жена, а не в мъж. Разбрах го доста след като бях прочела повечето й книги и съвсем случайно, докато се опитвах да съставя тези биографични бележки. Някак си още повече ме заинтригува нейната личност. Прототип на нейната любима Туулики Пиетила е героинята Тоо Тики от книгата „Омагьосана зима". Ако трябва да използвам една дума, за да определя книгите на Туве Янсон, бих използвала Озадачаващи. В тази дума има и тайнственост и очарование и дори плашещи сенки. Има от всичко. Но много мои озадачения получиха отговор, когато прочетох статията на Michael Rebboah*.

Според него Туве Янсон е типичен представител на скандинавската литература. В тези страни писането за деца e с традиции. Но трябва да се подчертае, че скандинавската детска литература не е инфантилна и това идва от начина, по който се гледа на детето в обществото. То е пълноценна личност, така както за пълноценни личности са признати и жените. Един от главните персонажи в книгите – Мама Муминка – е представена като силна жена, която съумява да упъти своя съпруг в моментите на слабост и колебание. Тя е майката, която закриля всички, чак до последната книга – „В края на ноември“ – където едно от геройчетата ще въздъхне с копнеж: „Искам някой, който не се страхува от никого, и който да се грижи за мен, искам да имам мама...“

В екстремни условия и решителни битки, жените на Севера заемат важно място в обществото. И това рефлектира в литературата на Туве Янсон. Нейните книги са нейният отговор на войнстващия фашизъм. Нейните книги са и нейните въпроси: за правото на избор на сексуална ориентация и правото да споделяш живота си, с когото обичаш.

Мумин идва от Севера, неговият свят е северен, затова той проспива зимата и се събужда за живот през пролетта. Такава е и литературата на Туве Янсон, тя повтаря всички важни за северния човек теми, като темата за лятото в „Тайнството на юни“. Това, което преживяват нейните герои, е близо до това, което системно преживяват жителите на скандинавските страни. Същото важи и за начина, по който Мумин, главният герой, се отнася към хората и вещите – той е резервиран, интровертен, в някаква степен дори флегматичен...

Резервираност е ключова дума към личността и творчеството на Туве Янсон. На всички снимки тя демонстрира именно резервираност. Нейната литература е възхитителен пример за прословутата резервираност на Севера, така непонятна за другите страни, и често приемана погрешно за безразлична „студенина“. Всъщност в тази култура има достатъчно от всичко добро, за да може да се стоплим истински.

* http://tovejansson.free.fr

Родена е на 9 август 1914 в Хелзинки, Финландия. Умира на 27 юни 2001.

Детство Туве Марика Янсон се ражда в шведско семейство. Възпитана в артистична среда: баща й бил скулптор, а майка й – известна художничка. Има двама братя също художници – Пер и Ларс (който по-късно се натоварва с работата около издаването на книгите й и търговските аспекти, докато Туве предпочита да се посвети на романите и рисуването).

Образование На 15 години Туве напуска Финландия и заминава за Швеция, където учи изкуство във Стокхолмския университет, 1930-1933. После следва в Хелзинки и Париж до 1938 г.

Работа Започва кариерата си на художник-илюстратор още в края на 1920 г. Работи за списание Garm, една от малкото медии, които ще дадат гласност на антифашистките възгледи по време на Втората световна война и ще се дистанцират от официалната финландска политика. Финландия тогава е в съюз с Германия.

Семейно положение Неин партньор в живота е Tuulikki Pietilä, също графист, чиято личност вдъхновява Янсон за създаването на персонажа Too-Ticky в „Омагьосана зима“. Двете заедно публикуват свои текстове и рисунки под заглавие „Notes d'une île“.

Първа книга Първата й книга „Малките тролове и голямото наводнение“ е написана през 1939, но е отпечатана през 1945 г. Всъщност Мумините се появяват за първи път през 1941 г. в списание Garm. През 1958 г. Мумините правят своя комикс дебют с помощта на нейния брат Ларс, който продължава серията комикси за мумините до 1974 г. и участва в тяхното анимиране.

Любопитно Туве Янсон споделя, че е създала историята за муминтролите по време на Втората световна война, защото войната я угнетявала. Искало й се да напише нещо „наивно“ и „невинно“. Нейният издател отказал да използва името Муминтрол в заглавието на книгата, защото се боял, че това може да смути публиката и затова нарекли първата й книга „Малките тролове и голямото наводнение“.  Високите приходи от продажбата на нейните книги и превръщането на муминтролите в сувенирна индустрия превръщат Туве Янсон в една от най-богатите жени на Финландия. Но въпреки милионите до смъртта си тя води скромен начин на живот – ползва обществен транспорт, пазарува сама в съседния магазин и отговаря лично на писмата на своите читатели.  Туве Янсон е илюстрирала също книги на Толкин и Луис Карол. Туве Янсон е носител на златен медал „Х. К. Андерсен“.

Послание Във всяка детска книга има едно място, което остава необяснено, една пътека, пред която авторът спира и оставя детето да продължи само.

Уебинфо http://www.moomintrove.com/

Книги в Книжанка В края на ноември, Тайнството на юни, Омагьосана зима