Бебето и книгата

bebe knigaВсички сме наясно, че четенето не е работа за кърмачета. Когато говорим за бебета и книги трябва да помним, че става дума за книгата като обект, който бебето изучава. Също както е с всички негови играчки. Посредством тези първи книжки бебето открива текстури, цветове, форми, дори и аромати. Дори да не умее да чете, нито дори още да разглежда книгите, простият факт, че може да ги държи и да играе с тях, е достатъчен, за да може детето да привикне с книгата-вещ, след време да се привърже към любимите книжки с картинки, а още по-натам да заобича четенето.

Бебешката книга – задължително трябва да е безопасна! А общото с книгите за възрастни е, че наистина имат страници! Всичко останало е много различно, защото в бебешките книги често няма да прочетете нито ред, те издават звуци, а понякога дори излъчват миризми... Първите бебешки книги са от плат или безвредна пластмаса. После идват картонените книги. Доста по-късно книжките с картинки и малко текст под тях.

Бебешкото четене преминава през различни периоди – от дъвкане и мачкане, до късане на страници, особено ако е попаднало на някоя от вашите книги. След това се научава да разлиства страниците, докато най-накрая започне да се заглежда в картинките, да им се усмихва и да ги разпознава. През всичкото това време вие му помагате като сочите и назовавате изобразеното. Това също е вид четене на глас по картинки.

Но нека започнем от самото начало.

От утробата: четете му на глас

Всяка майка знае, че общуването с бебето започва още преди то да се роди. Докато е още в утробата й, тя му говори, пее му, „докосва“ го... А четенето на глас е още една възможност бебето да ви чува и усеща. Казват, че никога не е прекалено рано да срещнете детето с книгата. Тя е начин да споделите с него нещо важно, нещо приятно... Така че защо да не започнете още по време на бременността, особено ако четенето е от любимите ви занимания в свободното време.

На 3-4 месеца: физически контакт с книгата

Книгата в „бебешкия“ смисъл на думата става интересна за бебето от момента, в който то успее да я задържи в ръчички. Първите бебешки книжки най-често са от плат или безвредна пластмаса, леки и удобни за хващане. Със семпли илюстрации и почти без текст. Какво представлява бебешкото „четене“ в този период? Най-вече мачкане и дъвкане. Затова книжката трябва да е направена така, че да издържа на атаките на бебето-читател. При първия физически контакт на бебето с книгите всичко е от значение:

> изборът на материя;
> формата на книгата;
> илюстрациите;
> миризмата;
> звуците.

На 8-10 месеца: визуален контакт с книгата

Бебето започва да схваща смисъла на първите думички. Затова книжките в този период изобразяват предмети и ситуации от ежедневието, лесни за разпознаване от бебето. Те в действителност все още не разказват нищо, защото изображението остава изолирано. Предназначението на изобразителността в тази възраст е да позволи да бебето да разпознава елементи от заобикалящия го свят. Контактът с книгата в този период не е само физически, но и визуален:

> обоняние – бебето разпознава миризмата на хартия и мастило;
> зрение – наблюдава и привиква с формите и цветовете;
> физически контакт – учи се да използва книгата, да гледа първо лявата страница, после дясната.

На възраст 1 година: първите кратки истории

Детето вече разлиства, разгръща страниците, очарова се от изображенията. Може да започнете да му четете истински истории, но съвсем кратички (с една или две фрази на страница). Добре е да избирате теми, които отразяват ежедневието на детето. Може да използвате някакви познати за бебето персонажи – плюшената играчка, с която спи, гумени животинки, с които се къпе, или други играчки-животни... Това ще помогне на бебето по-добре да ситуира лицата и обектите от своето обкръжение, да подреди мислите си. Когато четете на бебето, позволете му да държи книгата, да разгръща страниците с риск да скъса някоя, или пък да ви прекъсва, като сочи с пръст и бърбори. То ви имитира, започва своето обучение на бъдещ ползвател на книгите.

Над 2 години: първите приказки

Може да разказвате по-дълги истории, с начало и край, които не е задължително да отразяват неговата действителност. Измислените истории (приказки, новели, разкази) стимулират въображението. Не пренебрегвайте дори онези, които са малко тъжни, които предизвикват чувство на загуба или изоставеност. Когато детето чуе, че историята завършва добре, то ще се успокои и ще приеме по-естествено и безпристрастно вашето отсъствие след време.

Какво е важно за книгата в този период, за да има ефект върху детето:

> хубавите илюстрации;
> живите цветове;
> големият формат.

В заключение

Никога не бъркайте удоволствието от четенето и разказването на приказки, които стимулират въображението, с ученето на четене. Тук говорим единствено за игра и удоволствие. Книгата на този етап е единствено средство за забавление.

Много събития от живота могат да се обяснят с приказка или друга история от книга. Детето ще хареса ситуации, които го трогват, ситуации, в които преоткрива същите чувства, които го вълнуват сега или са го вълнували преди. Когато едно дете заобича дадена история, то се връща към нея винаги със същото удоволствие както първия път и иска да срещне същите герои, които са го карали да се страхува, да се радва или да плаче, да се да се чувства сигурно и защитено.

Книги за Бебета и Прощъпулничета