Детски бележки под линия

Тази малка рубрика е посветена на спонтанните детски въпроси и коментари, възникнали като отзвук на нещо прочетено. Те могат да ви пояснят нещо, които вие като възрастен изобщо да не сте разбрали, същото така да внесат някаква нова сюжетна нишка или пък тотално да объркат плановете на автора за завършек. През годините сигурно съм пропуснала да отбележа много от бисерите, които съм чувала, но не е късно... Смятам този вид спонтанни бележки под линия за важна част от четенето като преживяване. Те всъщност оживяват книгата...

inmijnkleinehartIn mijn kleine hart | Jo Witek Christine Roussey 


Pop-up книга , пълна с чувства. Направена, за да помогне на детето да разбира себе си и да изразява себе си. На всяка страница има прозорче със сърце, а чувствата са показани в различни образи. Например когато си гневен, сърцето ти е като бомба. Надеждата е изобразена като пролетно дърво. Червеният кръст показва, че сърцето ти е наранено. След последното четене, попитах децата техните сърца на какво приличат.

Едното дете ми отговори така: „Моето е като балонче“

А другото: „Моето е като еднорогче с крилца“ 

Муминтрол строи къща

 

Муминтрол строи къща | Туве Янсон | Жанет 45


Да се чете комикс на глас е  голямо предизвикателство! Още повече, че при Туве Янсон не става дума за двама-трима-четирима герои. Това е цял свят от тролчета, животинки, същества и какви ли не други твари. Как може човек да си преправя гласа и да влиза в ролята на толкова много герои? Трудно, но истински забавно! Просто четем и с показалец следваме сцените. Стигаме до сцената, в която нагости на Мумините пристига семейството на Мюмлата, с нейните 17 братчета и сестричета (май толкова бяха?!). Загрижените домакини се интересуват как се справя майката с толкова много деца, не се ли бият помежду си. А тя отговаря: "И още как, но вместо все да им се карам, просто ги поливам с вода или... лимонада."

А детето, което слуша веднага излиза с предложение: "Мамо, може ли и ти да правиш така: вместо да се караш, да ни поливаш с вода. През зимата по-топличка, а през лятото по-хладичка...!"