Ferda, Ферди или Фердо Мравката супер герой

Фердо Мравкатасъздател | Ондржей Секора, 1933, Чехословакия

Фердо Мравката е роден в Чехословакия и неговото оригинално име е Ferda Mravenec. Измислен и нарисуван от чешкия илюстратор Ондржей Секора. Повечето от днешните родители го познават като Ферди Мравката от едноименния анимационен сериал, излъчван през 80-те. Малцина обаче сигурно знаят, че Фердо е създаден първоначално като герой на комикс и то за възрастни.

На 1 януари 1933 г. Фердо се появява за първи път на страниците на вестник Lidové noviny.  Негов прототип е обикновеният човек – трудолюбив, находчив и смел. Оригиналният Мравчо по онова време е с по-голяма глава и с димяща лула за разлика от по-късния му и по-известен период, когато излизат книгите за деца.

Прочети още...

Krteček, Кротик или Къртичето

Къртичето - създател Зденек МилерСъздател | Зденек Милер, Чехословакия, 1956

Къртичето се ражда за пръв път като герой на анимационно филмче. Негов създател е чешкият художник-аниматор Зденек Милер. Идеята се ражда, когато през 1956 г. му е поръчано да създаде образователен филм за деца. Той не е бил доволен от сценария. Тъй като е бил силно повлиян от филмите на Уолт Дисни, той искал главният герой да е животинче.

Прочети още...

Как се е излюпила Гладната гъсеница на Ерик Карл

rupsjeСъздател | Ерик Карл, САЩ,1969 г.

Гладната гъсеница е героиня на Ерик Карл. Преди да се излюпи на бял свят от едно яйчице, да порасне, да се превърне в красива пеперуда и да обиколи света, тя доста дълго е живяла на тъмно във въображението на своя художник.

Прочети още...

От захарния памук до Татко Барба

BarbapapaСъздатели | Annette Tison & Talus Taylor, Франция, 1970

Татко Барба е познат повече в България на възрастните, отколкото на децата. Но във Франция и други европейски страни продължават да се издават нови книги от серията за фантастичните Барбарони. Същества, нарисувани във формата на круши, всяко с различен цвят и собствена дарба.

Прочети още...

Костенурчето Франклин

ФранклинСъздатели | Полет Буржоа и Бренда Кларк, Канада, 1986 г.

Франклин е едно от най-известните костенурчета в света и се появява на бял свят в Канада изпод перото на Полет Буржоа и четката на Бренда Кларк.

Той е герой на поредица от книги, както и на серия от анимационни филми. Живее със своите родители и има много приятели – животинчета също като него. Той също расте и се променя. Неговата художничка е добавяла по някой нов щрих, защото понякога го вземали за гущер, друг път за папагал. Но днес Франклин представлява едно привлекателно костенурче с човешки израз на лицето. Децата по цял свят много го обичат, защото в своя костенурски живот Франклин среща същите радости и неволи, каквито срещат и те. И най-важното – костенурчето се справя, значи и децата могат :)

Прочети още...

Малкият Никола и неговите приятели

Малкия НиколаСъздатели | Жан-Жак Семпе & Рьоне Госини, Франция, 1959

Малкият Никола се появява на бял свят някъде през 50-те години на миналия век. Роден в градска среда, той е дете на чувството за хумор и носталгията по детството. Нарисуван е от Жан-Жак Семпе, а живот с думите му е вдъхнал Рьоне Госини.

Прочети още...

Мифи, Miffy, Nijntje или Мило, малко, зайче

Nijntjeсъздател | Дик Бруна, Холандия, 1955 г.

Зайчето Мифи (в холандския оригинал Nijntje)* е детско геройче, родено от въображението на холандския дизайнер и илюстратор Дик Бруна. Но веднъж изскочило от главата му, то придобива международна известност и става емблема на множество производни продукти: детски игри и играчки, образователни материали, детски храни, дрехи, мебели и почти всичко, на което може да се отпечата.

Мифи е сред знаменитите детски герои-говорители на УНИЦЕФ. Редом до най-популярните символи на Холандия като лалето, сиренето, налъмките и марихуаната, се нарежда и Найнче-то :) Истината обаче за неговата известност е, че се харесва на децата по целия свят, защото им дава чувството за топлина, уют и сигурност.

Прочети още...