Юлия Спиридонова - Юлка

Юлия Спиридонова - ЮлкаРодена е на 30 октомври 1972 в София.
Детство Израснала е в семейство на художници.
Семейно положение Омъжена, има две момчета, които нарича „два диви трола“.
Професия сценарист, автор на книги за деца и юноши.
Първа книга "Гугулетата" (1999) и "Приказки за гугулета" (2000), които сама илюстрира. Автор е на телевизионни сценарии, поредици за деца в различни списания, първите тийнеджърски романи „Тина и половина“ и „Графиня Батори“, фентъзи трилогията „В страната на сънищата“ и още няколко книги.

Прочети още...

Туве Янсон и топлината на Севера

tove jansonТуве Янсон е от любимите ми автори и илюстратори. И това не се промени никак от факта, че е била влюбена в жена, а не в мъж. Разбрах го доста след като бях прочела повечето й книги и съвсем случайно, докато се опитвах да съставя тези биографични бележки. Някак си още повече ме заинтригува нейната личност. Прототип на нейната любима Туулики Пиетила е героинята Тоо Тики от книгата „Омагьосана зима". Ако трябва да използвам една дума, за да определя книгите на Туве Янсон, бих използвала Озадачаващи. В тази дума има и тайнственост и очарование и дори плашещи сенки. Има от всичко. Но много мои озадачения получиха отговор, когато прочетох статията на Michael Rebboah*.

Прочети още...

Ено Рауд и екологията

eno raudПървите си произведения известният естонски писател публикува в едно детско списание под псевдонима Ено Мъхестата брада (Eno Sammalhabe). Но истинска известност му носи сборникът с приказки „Сипсик“. Книгата е предназначена за деца в предучилищна възраст, а нейният герой – една оживяла кукла, която пътешества чак до Луната – се превръща в един от символите на детската литература в Естония. Илюстратор на книгата е Едгар Валтер, чието име се свърза и с най-прочутите герои на Ено Рауд.

Прочети още...

Биатрикс Потър и любовта към животните

beatrixpotter

Повечето й книги са с посвещение за други деца, тя не е имала свои. Първата си история подарява на сина на своята гувернантка. Най-близките й същества до края на живота й остават ... животните. Щях да кажа, че е имала “самотно” детство, но няма да съм права... Тя е имала своите приятели, дори те да не са били деца. Нейните домашни любимци – зайчетата Питър и Бенджамин – стават герои на първите й книги.

Прочети още...

Как художникът Eдгар Валтер става писател

Едгар Валтер 1929-2006Едгар Валтер е естонски писател и илюстратор. Роден в многодетно семейство. Завършва средното си образование и в продължение на няколко години сменя различни професии. В крайна сметка става художник, без да е учил за това. За кратко време влиза в числото на най-добрите карикатуристи. Но най-голяма известност Едгар Валтер има като илюстратор и то на детски книги. Оформил е над 250 книги, от които 170 са били за деца. Илюстрациите на Eдгар Валтер към приказките и различните истории на естонски писатели са се считали за еталон и поколения малки читатели не само в Естония и Русия, но и в много други страни познават неговите нарисувани герои – Сипсик, Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада (книгите са написани от Ено Рауд).

Прочети още...

Ивана Бърлич Мажуранич и славянските приказки

ivana-brlic-mazuranic-goliamaНаричат я „хърватския Андерсен“, сравняват я с Толкин заради митологията в приказките й, но според мен тя няма нужда да бъде сравнявана с никого. Силна личност и приказна дарба... Доказателството: два пъти е номинирана за Нобелова награда; първата жена член на Хърватската академия на науките. Майка на шест деца, която умее да разказва и вълнуващо, и поучително. Да учи на вяра, любов и добро без да е скучна и претенциозна. Нейните приказки са написани човешки, просто и красиво. Тя ги нарича „разкази, видения, надежди, вярвания и упования на цялата душа на славянските племена“.    

            

Прочети още...