Петсън и Финдъс или как се разсмива самотата

Pettson & Findus - Sven Nordqvistсъздател | Свен Норквист, Швеция, 1985 г.

Петсън и Финдъс (на шведски: Pettson och Findus) са заедно вече над 20 години. Когато Свен Норквист създава първата книжка от поредицата през 1985 г., едва ли е предполагал, че героите му ще обиколят света. Днес много български деца също ги обичат. Но на какво се дължи световната популярност на иначе толкова типични „скандинавски“ книжки?

Прочети още...

Жабокът и неговите приятели

Жабокът и неговите приятелиСъздател | Макс Велтхаюс, Холандия, 1983

Героите от серията за Кikker-a са едни от най-известните в Холандия. Напоследък дори се продават бисквитки и стафидки с техните ликове в местните супермаркети (поне са от здравословните :)

Прочети още...

Как се е появило Зайчето Питър

pitter-rabbit Създател | Биатрикс Потър, Англия, 1893 г.

Зайчето Питър (Peter Rabbit) е герой на Биатрикс Потър, роден в далечната 1893 г. Тогава тя пише и илюстрира първата си книжка. Прототип на героя е един от домашните любимци на  Биатрикс – зайчето Питър. Тя от малка обичала да прекарва времето си сред животните, да ги наблюдава и изучава. Затова и илюстрациите й са толкова детайлни.

Прочети още...

Муминтрол, семейство и приятели

muminiСъздател | Туве Янсон,  Финландия

Муминтрол (Mumintrollet), татко Мумин (Muminpappan) и мама Муминка (Muminmamman) са създадени през 40-те години на миналия век от Туве Янсон.

Прочети още...