Патарак и Рибок

Патарак и Рибок - от Гео МилевТова е сборник с приказки и стихотворения за деца, писани много отдавна от известния поет Гео Милев. Когато бил студент в Германия, той видял какви хубави детски книжки издават в тази страна и решил, че и българските деца заслужават да имат шарени книжки. Тази идея била подкрепена от баща му Мильо Касабов, който бил известен книжар и издател в Стара Загора. Гео Милев поръчал в Германия да му нарисуват пъстри картинки, а към тях написал текст. Така през далечната 1913 г. излязла от печат първата му книга – цветно албумче с кратки стихчета за деца под заглавие „При животните“.

В наши дни, под редакцията на неговата дъщеря, известната детска писателка Леда Милева,  излиза сборникът „Патарак и Рибок“. Освен за животните, в него може да намерите стихчета и приказки за празниците, сезоните, както и приспивни песнички. Ето какво разказва и самата Леда Милева за творчеството на своя баща в края на сборника:

От Редактора | Днешните деца се срещат още в своите читанки с някои стихотворения на Гео Милев като например "В гората", "Малък Сечко февруари" или "Дядо Коледа". Малко известно е обаче, че първата книга с оригинални творби на Гео Милев е била предназначена за деца. В този сборник са включени поместени в "Детска радост" в  онова далечно време оригинални и преводни стихотворения на Гео Милев, преразказани от него приказки, както и творби, които е писал за първитецветни книжки за деца у нас. Произведенията на Гео Милев за деца, които той е писал с много обич, са издавани няколко пъти в отделни книги след смъртта му. Вярвам, че това най-ново и най-пълно издание ще намери своите нови малки читатели. (Леда Милева)

Откъс | На разходка из реката
тръгна байно Патарак,
весело с крила запляска
и закряска: "Квак-квак-квак."

А отдолу из водата,
там в съседний вир дълбок,
важно, важно и надменно
гледа господин Рибок.

Заглавие Автор Илюстратор Издател
Патарак и Рибок Гео Милев Маглена Константинова

"Захарий Стоянов"- 2011 г., българска

Жанр

Тема

Персонажи Възраст

сборник стихове и приказки

животни, празници, сезони

животни 6+

ISBN

Материал/Цветност Формат Страници

978-954-09-0616-4

меки корици, цветни илюстрации

180x215мм

56
Цена
 

15 лв.