Миглена Папазова

Миглена ПапазоваМиглена Папазова е графичен дизайнер, илюстратор и майстор декоратор. Твори и създава за Студио ДАДА - студио за декорация и графичен дизайн, където работи заедно с приятелките си Йоана и Марияна. Започва този проект след като решава, че не иска повече да работи "в офис на заплата". Има две дъщери и свободата да избира какво да рисува.

Автор на илюстрациите в "Кратки приказки за досънуване" на издателство Точица. Юлиян Табаков

Юлиян ТабаковРоден е през 1975 г. Завършва Училището за Приложни Изкуства в София, специалност „Детски играчки”, сценография в НХА „Николай Павлович”, София и скулптура в ENS des Beaux-Arts в Париж. Работи като сценограф, режисьор и илюстратор. Негови са илюстрациите към „Португалски народни приказки“, „Приказките на Дона“, „Детска стая“, "Блок No4" и др.

http://www.youliantabakov.com/

 

Катина Недева

Катина НедеваРодена е през 1993 г. в град София, но детството й минава в Свиленград. Учи в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Пловдив, специалност Графика, а през 2016 г. завършва бакалавър в Национална художествена академия в София в специалност „Книга и печатна графика“.

Прочети още...

Люба Халева

Люба ХалеваЛюба Халева е завършила Националната художествена академия (2002), специалност Плакат и визуални комуникации. Работи като художник, известна с работата си като илюстратор на корици – много от тях на книги на изд. Жанет 45. 

Автор на илюстрациите на детските книги "Весел, гъделичкащ смях" (първа и втора част) и "Книгата на всички неща" - и трите от портфолиото на издателство Жанет 45. 

Евгения Войнова

Евгения ВойноваЕвгения Войнова е български илюстратор на свободна практика и нейна отдавнашна мечта са авторските книги за деца. Първата й детска книга, нарисувана и разказана от нея, е Цветна бъркотия

Евгения е художник и на една впечатляваща поредица от български народни приказки на издателство A&T Publishing. Но както сама признава: “Ако трябва да бъда откровена, душата ми е в авторските ми книги”.

И не се отказва.

В момента подготвя за печат втората си книга, работи и по следващата...

И го прави с много любов и сърце :)

Прочети още...

Ондржей Секора, любителят на насекоми

Ондржей Секора 1899-1967 г.Ондржей Секора е чешки художник, илюстратор, писател, журналист и ентомолог. Това последното означава, че е разбирал от насекоми. И добре, че е разбирал, защото неговата известност се крепи на плещите на една малка черна... мравка! Фердо, известен още като Ферди, а в чешкия оригинал Ферда, се появява за първи път през 1933 г. на страниците на един вестник като комиксов герой.

Прочети още...

Мила Попнеделева-Генова: Илюстрираната книга е произведение на изкуството, достъпно за детето

Мила Попнеделева-ГеноваМила е свободна, земна и хубава... Притежава чувство за хумор, но може да й бъде и тъжно. Тя е много богата, защото има много таланти :) И щедра, защото ги раздава на хората.

С нея се общува непринудено – независимо дали се познавате или не, независимо от разстоянията. А това е много важно за един детски автор, защото книгата е средство за общуване. И особено детската книга се нуждае от искреност, непринуденост и много топлина. Мила има от това и не го пази само за себе си. То се вижда в нейните детски книжки. За тези, които не са ги виждали – предлагам една среща с Мила тук...

Тя рисува и измисля книги за деца. Първата й детска книга е за едно изплашено жирафче, най-новата е за едни животни на велосипеди. Автор е също на една прасешка и една страшна приказка. В момента работи по една история за мечки. Прави също малки ръчни книжки с животни, майстори и керамични фигури. Ето какво още може да научите от нея в едно специално интервю за Книжанка...

Прочети още...