Училището на малкия Никола: уроци за деца и родители

Малкият Никола тръгва пак на училищеМалкият Никола тръгва пак на училище | Госини & Семпе

Тези истории за малкия Никола излизат след смъртта на Госини*. Книгата съдържа 16 епизода, посветени на училищния живот на малкия Никола и неговите приятели.

Тук липсват свързващите пасажи между историите, както във “Ваканциите на малкия Никола”. В някои от епизодите стремежът да се внуши някаква поука или извод е по-силен. Като че ли сюжетите тук са много повече режисирани, за разлика от сърдечната спонтанност на “Ваканциите...”. Вероятно може би защото е време за училище и всичко в ежедневието на децата е много по-организирано. Същото това ежедневие след веселите и бегрижни летни дни е много по-повлияно и от света на възрастните. Почти за всяко дете има история, която се развива в дома и семейството му. И като читатели ставаме свидетели на това как семейната среда влияе върху характера на детето и отношенията му с околните.

Светът на възрастните тук се разкрива паралелно със света на хлапетата. Но хлапетата са тези, които могат да променят света на възрастните и е чудесно да допуснем в живота си тази възможност :)

В тази книга падат някои от митовете за родителите на героите:

Например, безупречната репутация на бащата на Никола се срива под шегите и спомените от миналото на неговия съученик – оказва се, че таткото е бил доста палав ученик (“Мили и свежи спомени”);

Бащата на Жофроа не може да му купи всичко, защото в магазина няма стара кола от дървени щайги, каквато е изобретил бащата на Никола (“Къщата на Жофроа”);

Майките и татковците не знаят и не могат всичко и това става ясно от задачата по аритметика, дадена за домашно на децата (“Извинителни бележки”).

Както и във “Ваканциите на малкия Никола”, и в тази книга има много поучителни истории за самите родители. Именно на тях препоръчвам обезателно да прочетат епизода “Зайче  за чудо и приказ”. В него се разказва как малкия Никола носи у дома едно малко зайче от пластелин. Това е най-хубавото зайче в класа и Никола много иска майка му да разбере, че учителката го е похвалила. Само че тя няма време. Никола плаче, а татко му се прибира и настъпва пълна бъркотия. Накрая всички се успокояват и Никола е почти сигурен, че днешният му успех в училище ще бъде забелязан. Но какво се случва:

“И татко и мама се разсмяха. Аз пък бях адски доволен и докато татко прегръщаше мама, отидох да взема моето прелестно зайче, за да му го покажа на татко. И татко се обърна и ми каза:

– Хайде, Никола, сега, когато всичко е наред, ще ми бъдеш умничък, нали? Иди тогава хвърли това мърляво нещо, което държиш, измий си хубавичко ръцете и да вървим да закусваме на спокойствие.”

Книгата е умна и забавна. Тя може да бъде прекрасен наръчник за родители: как да си отваряме ушите и да чуваме по-добре какво ни говорят децата. И идейно “помагало” за щуротиите на всеки ученик. (Само да не им дойде наум на децата да си пишат и те сами извинителните бележки :)

И най-интересното е, че в тези нови епизоди за Никола ще се запознаете и с неговите приятели и съученици. Как изглеждат те и с какво е специален всеки от тях може да научите от Книжанка

 


* Повече за предисторията на тези неиздавани епизоди може да научите от предговора към книгата.