Орасио Кирога, разказвачът на тропически приказки

Орасио Кирога 1878-1937Той далеч не е типичният детски автор – от старите снимки гледа един мрачен, малко странен и тъжен човек, но приказките му удивяват и усмихват.

Орасио Кирога е роден в Уругвай, но по-голямата част от живота си прекарва в Аржентина. Създал е приказки и новели за възрастни и деца. Наричат го родоначалник на магическия реализъм и майстор на латино-американската новела... В приказките му за деца има и мъдрост, и красота, и мистика, и жестока реалност...

Орасио Кирога е един от онези талантливи, но трагични автори, като че ли прокълнат да губи всичко, до което се докосне. Пагубните и злокобни събития от живота му обаче не отнемат от красотата и жизнената енергия на неговите приказки. Трагичният контекст е белязал творчеството му,  но това, което ме възхищава у Кирога, е стремежът да разказва живота в най-причудливи форми и цветове – на шарени змии, прелитащи папагали..., носен на гърба на огромна костенурка.

Поразен от красотата на аржентинската селва, той решава да се засели в San Ignacio, провинция Misiones. През този период той създава най-добрите си съчинения.

Странната атмосфера на девствените гори край бреговете на Rio Parana, населени с чудовищни змии, мравки, ядящи хора, и всякакви опасни твари, пропива приказките му с особена тревожност и мистичност. Стилът му е богат на орнаменти, смесица от жесток реализъм и екстравагантна фантазия, които придават на приказките му уникално звучене. От този стил са повлияни много южно-американски писатели след Кирога.

Приказките от неговия “тропически” период носят от хармонията и чувството за свобода, което дава животът сред природата, но също и от меланхолията и жестоката реалност на смъртта. Всичко това, за да не забравяме колко красиво и колко уязвимо е нашето съществуване.

През 1936 г. Орасио Кирога се разболява от тежка болест, приет е в болница в Буенос Айрес. Разбирайки, че е неизлечимо болен, той слага сам край на живота си.

По информация на  wikipedia, editions Metailie, Babelio

Орасио Кирога - урнароден | 31 декември 1878, Салто, Уругвай – 18 февруари 1937, Буенос Айрес.

образование | Интересите му са разностранни: химия, медицина, фотография... Завършва Политехнически институт в Монтевидео, Уругвай.

професия | Работил е като преподавател по испански език и литература в Буенос Айрес (1906), секретар на уругвайското посолство в Аржентина (1916),  уругвайски консул в провинция  Misiones (1931-1934).

първа книга | Първата му книга излиза през 1901 г. “Los arrecifes de coral”. От зрелия му творчeски период най-известни са книгите му  "Cuentos de amor de locura y de muerte" (1917)  и "Cuentos de la selva" (1918). Придобива международна известност след 20-те години на миналия век, когато преводите му стигат до САЩ и Франция.

любопитно | Кирога е бил страстен велосипедист. В къщата-музей в родния му град Салто се пази неговото колело. Прахът на Кирога е затворен в метален цилиндър, който се съхранява в дървена урна. Тя представлява скулптура, изобразяваща главата на писателя. Тази дървена скулптура е изработена от корен на тропическо дърво и пренесена в родния му град.

Книжанка представя Приказки от селвата