Какво да четем на децата между 2 и 4 години?*

Мама четеЗа детето около двегодишна възраст все още водещи са илюстрациите в една книжка, а не текста. То може да асоциира с тях определени жестове, думи или звуци, които сте повтаряли заедно. Може дори да пеете, защото пеенето благоприятства активното слушане (децата обожават песничките) :)

Между две и половина и три години някои деца започват да харесват по-драматичните истории – с напрежение и действие. Такива са много от познатите ни приказки, в които се разказва за малки и безпомощни създания, отвлечени или пленени от великани, чудовища или някой друг див звяр. Така или иначе тези приказки имат винаги добър край, жертвите успяват да се противопоставят на враговете си и да намерят своето място под слънцето. Тези приказки успокояват децата, колкото и страшно и странно да ни звучат понякога.

За четиригодишните интересни стават т.нар. картинни албуми – богато илюстровани книги в по-голям формат. Детето ги харесва, защото може да участва в историята и да я интерпретира. Доставя му удоволствие да сочи с пръст различните изображения, докато му задавате въпроси към тях или пък извиквате имената на различните герои, а то ги намира.

Оставяйте детето да избира само книга и не се притеснявайте, ако избира винаги една и съща. Децата обичат повторенията.

Как да преценим кое е интересно?

Eдна интересна история стимулира този, който я слуша. Тя описва събития и оставя детето да направи своите собствени заключения относно чувствата и преживяванията на героите.   Не избираме дадена книга задари темата, а просто защото ни харесва, защото е лесна за разбиране.

Търсете приказки, адаптирани за съответната възраст. Например не е много подходящо да изберете „Синята брада“ за двегодишно дете. И като казваме, че дадена книга трябва да отговаря на възрастта на детето, означава да отговаря на неговото ниво на развитие. В повечето европейски страни детските книги са придружени с информация за препоръчителната възраст. Тези препоръки са направени въз основа на факти като дължината на текста, речника на детето, темите и понятията, които са застъпени в текста, количеството на детайлите, които отговарят на средното ниво на развитие на детето в дадена възраст.

Може да адаптирате някоя история по свой вкус, да прескочите пасаж или да прибавите нещо от себе си. Предлагайте на детето книги, които са в центъра на неговите интереси (например за животните, машините, транспортните средства, морските обитатели и т.н.).

Как да четем на детето си?

Да бъдем себе си и да разказваме историята, както си я представяме. Всеки човек чете и разказва по свой начин, по свой начин акцентира фразата. Гласът е типичен за всеки човек и не бива да се изкушаваме да имитираме някой друг. Най-важно е да помним, че на детето му е приятно да вършим нещо заедно.


* За съставянето на текста са ползвани материали от сайта Neuf mois avec toi

Книги за деца между 2 и 4 години може да намерите в категориите Прощъпулничета и Бърборанчета