Медия възпитание за бебета и деца до 3 години

 

Mediaopvoeding

Този текст е преведен на български с разрешението на редакцията на Mediaopvoeding.nl и тук може да видите неговия оригинал

Развитие на децата между 0 и 3 години

Тук ще намерите обобщена информация за най-важните особености от развитието на децата между 0 и 3 години. Ще може да видите кое се счита за "нормално" за тази възраст и да разберете кои са най-често задаваните въпроси от страна на родителите.

Прочети още...

Защо трябва да четем на малките деца?

Четене на гласКнигата е важен спътник в живота на всеки човек, независимо дали нейното присъствие е свързано с необходимост, задължение или личен избор... И ако детето свикне с нея от малко, ще я заобича и ще спечели верен приятел по пътя си.

Прочети още...

10 заповеди на книгата*

1. Пази като зениците на очите си всяка библиотечна книга, защото тя е обществена собственост!
2. Не пипай книгата с нечисти ръце, а ги измивай, преди да четеш!
3. Не плюнчи пръстите си, когато разгръщаш книгата!
4. Не кашляй и не кихай върху страниците!
5. Не пиши, не драскай и не се подписвай!

Прочети още...

Какво да четем на децата между 2 и 4 години?*

Мама четеЗа детето около двегодишна възраст все още водещи са илюстрациите в една книжка, а не текста. То може да асоциира с тях определени жестове, думи или звуци, които сте повтаряли заедно. Може дори да пеете, защото пеенето благоприятства активното слушане (децата обожават песничките) :)

Прочети още...

Интересът на детето към четенето е отговорност на родителите

Джеймс Патерсън“За много от децата в днешно време четене е нещо като мръсна дума и за нежеланието им да проявят интерес към книгите отговорност носят най-вече родителите, а не учителите.” Това заявява Джеймс Патерсън, създател на сайта www.ReadKiddoRead.com и автор на американския бестселър "Средно училище: Най-лошите години в живота ми".

Прочети още...

Готово ли е детето за буквите?*

bukva aЕстествено е да сравнявате уменията на детето си с тези на другите деца, но както децата не прохождат в един и същ ден, нито им никнат зъбите в един и същи месец, така и не са готови за буквите по едно и също време. И накрая не всички деца развиват четивните си умения с еднакъв ритъм, нито четат еднакви книги. Затова е важно преди всичко да познавате детето си, неговите потребности и интереси, за да може да му избирате подходящи книги и занимания, които да му помогат да напредва.

Четенето не се научава от днес за утре. Детето преминава през няколко етапа преди да стане самостоятелен читател, а най-подходящият период да поставим начало е предучилищната възраст.

Прочети още...

Как да помогнем на детето в начинанието Четене? *

dete-cheteПървият и най-важен учител за детето сте вие като родител. А най-добрият начин да предизвикате интереса на детето към четенето е да му четете на глас от ранна възраст. Така то ще заобича книгите и по-късно ще има желание да се научи да чете само. А от момента, в който стане самостоятелен читател, ще има достъп до информация и знания! Четенето не е само работа на учителите в училището, то е и семейно занимание. Като отделяте време за игри, които развиват речника на детето, или четете заедно, вие му помагате:

Прочети още...

Още статии ...

  1. Бебето и книгата