Ран Босилек

Ран Босилек 1886-1958Ран Босилек е поет и разказвач на приказки. Малцина обаче знаят, че той завършва право с докторат в Брюксел и дори известно време е практикувал тази професия. Обичта му към децата обаче го кара да се завърне при тях... чрез писането. Така той става един от създателите на художествено оформената детска книга в България.

Прочети още...

Александър Секулов

Александър СекуловАлександър Секулов е автор на книги с поезия, проза, драматургия и един детски роман, подходящ и за възрастни :) Действието в него се развива на остров в Егея. Александър Секулов е от Пловдив, но в творчеството му ясно се откроява гръцката тема... И неслучайно връзката му със съседна Гърция е толкова силна – неговата майка е гъркиня.  

“Кръвта говори по осезаем начин. И ако България ми дава усещането за тъмната, дива, мощна енергия на живота и времето, Гърция ме е учила на езика на светлината, на сленга на безвремието. Лукс е усещането вечността да говори на два езика.” – споделя писателят в интервю за вестник Дневник

Прочети още...

Дик Бруна, създателят на Мифи индустрията

Дик БрунаДик Бруна е създателят на Мифи (Nijntje), едно от най-известните зайчета в света. Той е графичен дизайнер, художник, автор на детски книги. Роден е в Холандия, но книжките му са хит дори в Азия. Баща му е бил потомствен издател и е искал синът му да продължи по същия път. С тази цел след Втората световна война Дик заминава за Лондон и Париж. Междувременно посещава най-различни музеи и това определя бъдещия му избор. Той разбира, че иска да се занимава с изкуство.

Дик Бруна не става издател, а илюстратор в издателството на баща си. Факт, който малко или много го прави "черната овца" в семейството :)

Прочети още...

Божана Апостолова – откривателят на книги

Божана АпостоловаБожана Апостолова е творец и издател. Известна е с усета си на откривател на неизвестни таланти. Автор е на три детски книги с приказки за съвременни деца. Текстовете й са ориентирани към  промените в живота и възприятията на днешното дете, поставят въпроси за новите и вечните ценности, разкриват същността на живота ни – обичта. Последната й книга „Малката Божана в нощта на чудесата“ е подарък за нейната внучка.

Прочети още...

Гео Милев и първите шарени книжки у нас

 Гео МилевНа повечето възрастни читатели, а и всеки, който е изучавал Гео Милев в училище – той е познат като поетът експресионист с поемата „Септември“ и полуприкритото лице на повечето му портрети. Но може би малцина знаят, че освен талантлив поет, ерудиран критик и преводач, той е бил детски писател и е имал дарба да рисува.

Мотивацията, която има Гео Милев, да пише за деца е най-ествествената – любовта му към децата и желанието да работи за тяхното израстване. Той смята, че детският писател трябва да гледа на децата като на равни, без да забравя ролята си на възпитател. Но тази роля трябва да се играе „умно и с такт“ :)

Прочети още...

Вадим Лазаркевич и зората на българската детска илюстрация

Вадим ЛазаркевичВадим Лазаркевич е руски художник-илюстратор, живял и творил в България през втората половина от живота си. Избухването на Гражданската война в Русия през 1918 г. го разделя завинаги от семейството му. Той е мобилизиран и заминава на фронта в състава на Донската армия. В края на 1920 г. напуска Русия и заедно с други руски бежанци пристига в България. Същата година започва да работи в издателство „Хемус“ като илюстратор на списания и книги за деца и възрастни.

Прочети още...

Леда Милева

Леда МилеваЛеда Милева е автор на една от най-великите български детски песнички – „Зайченцето бяло“. И като всяко велико чудо, песничката се родила съвсем спонтанно. Както самата тя разказва, текстът е написан случайно и набързо. Списанието, на което била уредник, отивало за печат, но една от страниците останала наполовина празна. „Списанието трябваше да се печата и аз се чудех какво да правя, какво да правя. И така, на коляно, както се казва, написах тези няколко куплета, които после имаха щастливата съдба да станат песен благодарение на композитора Петър Ступел“ - разказва Леда Милева.

Прочети още...