Дик Бруна, създателят на Мифи индустрията

Дик БрунаДик Бруна е създателят на Мифи (Nijntje), едно от най-известните зайчета в света. Той е графичен дизайнер, художник, автор на детски книги. Роден е в Холандия, но книжките му са хит дори в Азия. Баща му е бил потомствен издател и е искал синът му да продължи по същия път. С тази цел след Втората световна война Дик заминава за Лондон и Париж. Междувременно посещава най-различни музеи и това определя бъдещия му избор. Той разбира, че иска да се занимава с изкуство.

Дик Бруна не става издател, а илюстратор в издателството на баща си. Факт, който малко или много го прави "черната овца" в семейството :)

Прочети още...

Божана Апостолова – откривателят на книги

Божана АпостоловаБожана Апостолова е творец и издател. Известна е с усета си на откривател на неизвестни таланти. Автор е на три детски книги с приказки за съвременни деца. Текстовете й са ориентирани към  промените в живота и възприятията на днешното дете, поставят въпроси за новите и вечните ценности, разкриват същността на живота ни – обичта. Последната й книга „Малката Божана в нощта на чудесата“ е подарък за нейната внучка.

Прочети още...

Гео Милев и първите шарени книжки у нас

 Гео МилевНа повечето възрастни читатели, а и всеки, който е изучавал Гео Милев в училище – той е познат като поетът експресионист с поемата „Септември“ и полуприкритото лице на повечето му портрети. Но може би малцина знаят, че освен талантлив поет, ерудиран критик и преводач, той е бил детски писател и е имал дарба да рисува.

Мотивацията, която има Гео Милев, да пише за деца е най-ествествената – любовта му към децата и желанието да работи за тяхното израстване. Той смята, че детският писател трябва да гледа на децата като на равни, без да забравя ролята си на възпитател. Но тази роля трябва да се играе „умно и с такт“ :)

Прочети още...

Вадим Лазаркевич и зората на българската детска илюстрация

Вадим ЛазаркевичВадим Лазаркевич е руски художник-илюстратор, живял и творил в България през втората половина от живота си. Избухването на Гражданската война в Русия през 1918 г. го разделя завинаги от семейството му. Той е мобилизиран и заминава на фронта в състава на Донската армия. В края на 1920 г. напуска Русия и заедно с други руски бежанци пристига в България. Същата година започва да работи в издателство „Хемус“ като илюстратор на списания и книги за деца и възрастни.

Прочети още...

Леда Милева

Леда МилеваЛеда Милева е автор на една от най-великите български детски песнички – „Зайченцето бяло“. И като всяко велико чудо, песничката се родила съвсем спонтанно. Както самата тя разказва, текстът е написан случайно и набързо. Списанието, на което била уредник, отивало за печат, но една от страниците останала наполовина празна. „Списанието трябваше да се печата и аз се чудех какво да правя, какво да правя. И така, на коляно, както се казва, написах тези няколко куплета, които после имаха щастливата съдба да станат песен благодарение на композитора Петър Ступел“ - разказва Леда Милева.

Прочети още...

Йордан Радичков

Йордан Радичков 1929-2004Йордан Радичков е от творците, които не спазват правила, а задават алтернативи. Изненадващ и непредвидим. Разказите му са необичайни, въпреки че разказва за обичайни неща. Те са мъдри и пълни с живот. Езикът на неговите книги е пъстър и богат. Радичков е много различен и много български писател, чиито произведения са превеждани на различни езици и издавани в десетки страни.

Прочети още...

Свен Норквист и червената шведска къщурка

Свен НорквистСвен Норквист е автор на известната вече и у нас поредица за котето Финдъс и неговия стопанин Петсън. Самият той признава, че е голям приятел на котките. По-късно обаче те биват изместени от децата му, но децата (за разлика от котките) и досега не се осмеляват да спят върху раменете му или върху работната маса, където рисува :)

Шведите са привързани към традицията си и книжките на Норквист са част от тази традиция. Ще разберете защо...

Прочети още...