Катеричето Лешничко

Катеричето Лешничко - сн. КнижанкаКатеричето Лешничко е едно вироглаво и малко неблагодарно катериче. Заедно със своето братче и братовчеди Лешничко се отправя на „лов“ за лешници на Бухловия остров, който се намира по средата на едно езеро. Господар на острова е Бай Бух, на когото катеричетата всеки път носят някакъв дар и се молят да им разреши да съберат лешници. Само на Лешничко обаче не му пука нито за ритуалите, нито за лешниците. Трудно е да се изтърпят докрай „крясъците“ му и е въпрос на време кога точно ще свърши търпението на най-търпеливия бухал... Всъщност няма да чакате по-дълго от последната страница, там ще разберете какво точно ще го сполети най-опакото Катериче Лешничко.

Прочети още...

Зайчето Питър

Зайчето Питър - сн. КнижанкаТрадицията повелява във всяка фамилия да има поне един вироглав потомък, който да прави точно обратното на това, което го съветват възрастните. И ако нямаше такива вироглавци, които да променят не само правилата, но и историята... колко скучен щеше да е светът. Дали Биатрикс Потър не ни разказва по малко и за себе си, като ни разказва за Зайчето Питър най-вироглавото от четирите деца на старата Майка Зайка. Как започва историята за него? Мама Зайка заръчва на децата си да се разходят из полето или по пътеката, но да не ходят в градината на мистър Макгрегър... Къде мислите отива след това Зайчето Питър?! Точно там, където може да си похапне и марулка, и репички, и фасулче. Но не щеш ли, такава гоненица пада, че Питър едвам успява да отърве кожата. Но не и дрехите си, от които мистър Макгрегър за утеха си направил плашило...

Прочети още...

Приказки от стари времена

prikazki.ot.stari.vremenaОт издателя | Критиката вижда в прозата на Иван Бърлич Мажуранич изчистен синтез между житейски идеализъм, естествен изказ и деликатен хумор. Честоя я наричат "хърватския Андерсен" (заради виртуозността й на детски разказвач) и "хърватския Толкин" (заради навлизането й във фантастичния свят на митологиите)...

Самата авторка най-добре обяснява възникването на своите приказки в писмо до сина си Иван Бърлич, писано в  1938 г.:

„Това са приказки както по своята същност, така и по своето изпълнение оригинално мое дело. Те са съчинени около имена и образи, взети от славянската митология, и това е цялата външна връзка, която те имат с народните митологични предания. Нито една сцена, нито един сюжет, нито едно развитие, нито една тенденция в тези приказки не са намерени готови в нашата митология. Съвсем друг е въпросът за вътрешната връзка, която „Приказки от стари времена“ имат с народната поезия. От тази гледна точка моите приказки са наистина не мои, а са разкази, видения, надежди, вярвания и упования на цялата душа на славянските племена..."

Прочети още...

Вече съм голям!

Вече съм голям - сн. КнижанкаГлавни герои в тази малка поредица са Малкия Мечо и неговата още по-малка сестричка Мецанка. Всяка книжка разказва за някакъв специален момент от живота на малкото мече – например, когато мама излиза и малките мечета трябва да бъдат наглеждани от баба или дядо, когато идва време Мечо да се раздели с биберона или памперсите... Текстът е забавен, а илюстрациите разбираеми. Четирите книжки, опаковани заедно с шарения метър, са много подходящ подарък за първи рожден ден, например. Автор на българските стихове е Ангелина Жекова.

Прочети още...