Малкият Никола и неговите приятели

Малкия НиколаСъздатели | Жан-Жак Семпе & Рьоне Госини, Франция, 1959

Малкият Никола се появява на бял свят някъде през 50-те години на миналия век. Роден в градска среда, той е дете на чувството за хумор и носталгията по детството. Нарисуван е от Жан-Жак Семпе, а живот с думите му е вдъхнал Рьоне Госини.

Първоначално малкият Никола фигурира като комикс герой в един белгийски седмичник между 1952 и 1958 г. Тогава Рьоне Госини създава 28 комикс серии под псевдонима d'Agostini, докато Семпе запазва името си. Семпе обаче не се чувства на място в ролята на художник на комикси и проектът замира. Но не задълго... Малкият Никола се завръща през 1959 г. с пълен успех, благодарение на Sud Ouest. Още тогава героят приема формата, позната на всички ни и днес.

На 29 март 1959 г. излиза първата книжка, ражда се един нов герой. Госини създава езика на хлапетата, а Семпе рисува с нежност малките дечица в действие. Първоначално е бил предвиден един-единствен епизод, но той не остава последен...

От самото начало, по думите на Жан-Жак Семпе, историите за малкото момченце, са "истории за приятелството". Художникът и писателят са споделяли своите спомени от детството и така са създадени ситуациите и персонажите в книжките.

Животът на малкия Никола протича като живота на всяко дете – в центъра са приятелите, отношенията с новата учителка, първите любовни трепети. Но паралелно с неговия живот се разкрива и животът на възрастните – междусъседските отношения, историите със шефа, роднините, семейните скандали...

Историята се разказва с думи, но регулярно се появява по една изцяло изрисувана страница, която илюстрира някои важни пасажи; после следват малки рисунки, илюстриращи даден перносаж или анекдот.

Книжките са създадени в джобен формат и могат да бъдат четени без да се следва определен ред. Историите в тях са независими една от друга, въпреки че понякога малкият Никола цитира някой анекдот от предишни разкази.

През 2009 г. По случай 50-годишнината от появата на малкия Никола, излизат няколко неиздадени досега истории игрален филм и анимационна серия.

Семейството на малкия Никола

Никола (Nicolas) е главният герой, симпатично и щуро момченце, което понякога ядосва родителите си. Той разказва историите в книжките от свое име. Неговата възраст никога не е посочвана, но се приема, че той е между 7 и 9 години. Единствено дете в семейството. Живее с майка си и баща си в къща с градина. Има няколко приятели. Посредствен ученик, който често получава забележки от сорта на “палав е, не внимава, може и по-добре”. Показването на бележника пред родителите е голяма мъка за него, защото, ако има лоши оценки, го лишават от десерт. Може да го разпознаете лесно в груповите илюстрации, защото е единственото момче с черна коса.

mamanМайката (La mère de Nicolas) е домакиня и често се кара на малкия Никола. Често вика и на съпруга си, който пък не винаги я разбира. Това не прави живота им по-лесен :)

papaБащата (Le père de Nicolas) работи в офис и все се оплаква, че е прекалено зает, макар в един от епизодите да се оказва, че не работи чак толкова много. Когато се прибира у дома, обича да сяда на любимия си фотьойл, да чете вестник и да пуши лула. Той играе повече с Никола и е по-снизходителен към него.

Приятелите на Никола

alcesteАлсест (Alceste) е най-добрият приятел на Никола. Той е дебеличък, защото яде много. На рисунките винаги е представен с нещо в устата. И понеже постоянно се тъпче, ръцете му са винаги мазни – нещо, което много дразни приятелите му. Когато се ръкостиска с някого, ръката му залепва. Неговите родители са също толкова лакоми. Той е винаги в добро настроение, позитивен, но въпреки това не обича да дели храната си с другите и това понякога става повод за караници.

rufusРюфюс (Rufus) има баща полицай, който му е подарил пистолет-играчка. Рюфю̀с обича да се възползва от пистолета си, когато ритат топка, за да накара съучениците си да го изберат и за съдия, и за играч. Той взима много насериозно професията на своя баща. Малко мързелив ученик, който завижда на Никола, когато получава по-добри оценки. Набива се на очи и често го наказват. Но все пак е добър другар и може да се каже... шегаджия.

clotaireКлотер (Clotaire) е най-слабият ученик в класа. Той е много несръчен, но е считан от съучениците си за добър приятел. Единственият от малките герои, който има телевизор вкъщи. Когато учителката го изпитва, неизбежно се озовава в ъгъла, тъй като не е научил нищо друго освен да кара колело.

eudesОдес (Eudes) е много силен и често склонен да упражнява насилие, за да наложи идеите си на другите. Много обича да раздава юмруци в носа, но го прави само между приятели, защото се стеснява от непознати.

geoffroyЖофроа (Geoffroy) живее в лукс. Баща му е много богат и му купува постоянно подаръци („той печели купища пари“). Когато носи нещо ново в училище, Жофроа обича да се прави на тайнствен и всичките му приятели го наобикалят, защото виждат, че носи пакет в ръцете си. Обича да идва на училище маскиран. Той е горд от положението си и заради старанието да се хвали непрекъснато, е придобил репутацията на лъжец сред приятелите си. Те вече рядко се хващат на измишльотините му. Когато има родителска среща, майка му никога не идва, придружава го Алберт – шофьора на баща му.

joaquimЖоашен (Joachim) играе много зле на стъклени топчета. За него не се знае много, освен че има по-малък брат (за неговото раждане се разказва в един от епизодите). Може да се разпознае на рисунките по баретата, която носи.

agnanАнян (Agnan) е много сериозен и винаги идва подготвен на училище. Той е първенецът на класа и любимец на учителката, заради това съучениците му го презират и наричат „натегач“. Това не го притеснява, а напротив – винаги се забавлява, когато накажат негов съученик. Той единствен в класа носи очила (въпреки че и Клотер по едно време е носил), нещо, което разубеждава останалите да го удрят. Разплаква се и при най-малкия повод,  затова, като играят футбол, него го избират за арбитър или го оставят да играе сам настрани. Анян, както повечето персонажи, наистина е съществувал и авторът е запазил името му.

Мексан (Maixent) има много дълги крака и големите му колене са винаги изцапани. Тича много бързо – единственият, който може да е по-бърз от Никола. Много е докачлив. Има по-голяма сестра, която се омъжва и той става девер. Това става повод приятелите му да завиждат.  (По информация на wiki)

На български език могат да се намерят няколко книги от серията за Никола, издадени от Колибри: Ваканциите на малкия Никола, Малкият Никола тръгва пак на училище, Междучасията на Малкия Никола, Малкият Никола и съседите, Малкият Никола и приятелчетата, Щуротиите на малкия Никола, Малкият Никола

Официална страница

 Книжанка представя Малкият Никола тръгва пак на училище, Ваканциите на малкия Никола, Щуротиите на Малкия Никола, Изненадите на Малкия Никола, Малкият Никола и съседите, Малкият Никола и приятелчетата