Рьоне Госини – основоположникът на деветото изкуство

Рьоне Госини 1926-1977Госини е френски писател, хуморист и сценарист на комикси. Благодарение на него професията на комикс-сценариста получава истинско признание. Той е един от най-продаваните френски автори в света.

Роден е в семейството на полски емигранти, с еврейски произход. В търсене на спасение от Втората световна война те емигрират в Аржентина. Той е едва 17-годишен, когато баща му умира, и трябва да поеме грижата за близките си. Започва да работи като счетоводител, но не харесва професията си. Паралелно опитва да работи в рекламния сектор, пише първите си текстове, а след време става най-известният сценарист на комикси в света. Известно време е живял и работил в Ню Йорк, но същинската му кариера започва, когато се завръща във Франция.

В началото на петдесетте изпод перото му се раждат цяла поредица легендарни герои; Госини замисля приключенията на малкия Никола заедно с Жан-Жак Семпе, като изобретява детски език, който става причина малкият палавник да се прочуе по света. След това Госини създава Астерикс заедно с Албер Юдерзо. Успехът на малкия гал е феноменален. Приключенията на Астерикс, преведени на 107 езика и диалекта, са сред най-четените произведения по света. С негово участие са реализирани и други известни комикс-проекти като „Лъки Люк” (Lucky Luke) заедно с Морис, „Изногуд” (Iznogoud) с Табари, „Откачалките” (Les Dingodossiers) с Готлиб и т.н.

Начело на вестник „Пилот”, предизвиква истинска революция в комикса, като го издига до ранга на „девето изкуство”.

В киното Госини създава студиата „Идефикс” заедно с Юдерзо и Дарго. Осъществява няколко шедьовъра на анимацията – „Астерикс и Клеопатра” „Дванайсетте подвига на Астерикс”, „Дейзи Таун” и „Братя Далтон”. Посмъртно му е присъдена награда „Сезар” за цялостното му кинематографично творчество.

Гениален сценарист, в приключенията на малкия Никола, дяволито момченце, което върши пакости с подкупваща наивност, Госини достига върха на своя талант. Това го кара да каже: „Изпитвам особена нежност към този герой.” (За съставянето на текста е използвана информация от Колибри & wiki)

Роден | 14 август 1926 г. в Париж. Умира на 5 ноември 1977 в родния си град.

Образование | Завършва средното си образование във Френския колеж на Буенос Айрес.

Професия | Сценарист на комикси.

Първа книга | В периода между 1952 и 1958 г. Госини пише първите истории за малкия Никола под псевдонима д’Агостини.

Любопитно | Неговите герои са го надживели и много от изразите му са преминали във всекидневната ни реч: „бягам по-бързо от сянката си”, „на краставичар краставици да продаваш”, „намирам цаката на някого”, „тия смахнати римляни”… Комиксите и другите творби с негово участие, са продадени в над 500 милиона екземпляра. Wеbsite

В Книжанка | Ваканциите на малкия Никола, Малкият Никола тръгва пак на училище, Щуротиите на Малкия Никола, Изненадите на Малкия Никола, Малкият Никола и съседите, Малкият Никола и приятелчетата