Люба Халева: Илюстраторът е преводач, който не използва думи, а цвят и форма

luba halevaИнтервю с Люба Халева, художник и илюстратор. Поводът е "Книгата на всички неща" на холандския писател Хюс Кайер, в превод на Мария Енчева, издателство Жанет 45, 2017.

Необикновен читател ли е художникът-илюстратор и с какво се различава четенeто в свободното време от четенето в работно време?

Четенето на текст, по който предстои да правя корица, например, е по-вълнуващо. То е нещо като разговор или кратко гостуване с размяна на подаръци накрая: авторът ми подарява свят, а аз – картина.

Прочети още...

Петя Кокудева: Децата имат нужда не от опростяване, а от симптоматичен за дадена тема сюжет

Петя КокудеваЗапознайте се с Петя Кокудева. Автор на две книжки досега със стихчета за възрастни и деца – Лулу и Малки същества. И много голям талант да измисля неща... Ако се чудите защо носи на главата си часовник, да знаете, че има нещо такова наум. Явно обича да носи на главата си не само шапки, но и идеите си.

И мечтае за времето, когато на българския книжен пазар ще се появат много нови, щури и вдъхновяващи произведения за деца.

Прочети още...

Eвгения Войнова: С много любов и особена грижа към детската книга

Eвгения ВойноваЗанаятът на художника разказвач е признат по цял свят. Благодарение на него са създадени едни от най-прекрасните детски произведения, т.нар. авторски книги – написани и нарисувани от един човек. За радост на българските деца този жанр намира своите последователи и у нас.

Евгения Войнова е от онези смели български художници, които, освен четка в едната си ръка, умеят да държат в другата перо. И ги използва еднакво добре в името на децата.

Първият й авторски проект се нарича Цветна бъркотия, на път е втората й книга "Матея".

Хубавата детска книга е като сбъдната мечта. Трябва да й се посветиш изцяло. И Евгения е избрала на вложи от всичко: и енергия, и време, и умения, и емоция, и грижа, и любов – за да сбъдне своите книги.

Вижте как го прави...

Прочети още...

Катя и Милен: Обичаме книги, обичаме деца

Катя Антонова и Милен АнтиоховДа правиш това, което обичаш не е никакво клише. Истина е, че когато правиш нещата отдадено и със сърце – те ти се получават. Така е с готвенето, шиенето, пеенето, рисуването и... с книгите. Такова място е и Книжния Су – място, създадено с много любов и въображение, за да събира децата и книгите.

Прочети още...

Мила: Илюстрираната книга е произведение на изкуството, достъпно за детето

Мила Попнеделева-ГеноваМила е свободна, земна и хубава... Притежава чувство за хумор, но може да й бъде и тъжно. Тя е много богата, защото има много таланти :) И щедра, защото ги раздава на хората.

С нея се общува непринудено – независимо дали се познавате или не, независимо от разстоянията. А това е много важно за един детски автор, защото книгата е средство за общуване. И особено детската книга се нуждае от искреност, непринуденост и много топлина. Мила има от това и не го пази само за себе си. То се вижда в нейните детски книжки. За тези, които не са ги виждали – предлагам една среща с Мила тук...

Тя рисува и измисля книги за деца. Първата й детска книга е за едно изплашено жирафче, най-новата е за едни животни на велосипеди. Автор е също на една прасешка и една страшна приказка. В момента работи по една история за мечки. Прави също малки ръчни книжки с животни, майстори и керамични фигури. Ето какво още може да научите от нея в едно специално интервю за Книжанка...