Училището на малкия Никола: уроци за деца и родители

Малкият Никола тръгва пак на училищеМалкият Никола тръгва пак на училище | Госини & Семпе

Тези истории за малкия Никола излизат след смъртта на Госини*. Книгата съдържа 16 епизода, посветени на училищния живот на малкия Никола и неговите приятели.

Прочети още...

Как Франклин може да помогне на децата в първия учебен ден?

Франклин тръгва на училищеФранклин тръгва на училище | Полет Буржоа & Бренда Кларк

Ако детето ви тръгва за първи на детска градина, това е книжката, с която може да го подготвите. В нея на достъпен език и с помощта на изразителните илюстрации са предадени основните преживявания, с които почти всяко дете посреща постъпването си за първи път в училище.

Прочети още...

Сянката на войната

Сянка - илюстрация Биляна ГосподиноваСянка | Майкъл Морпурго

Аман е момченце, което живее в пещерите на Афганистан. Баща му е убит, защото е помагал на американците. Майка му е измъчвана в затвора. Живеят в страх и несигурност. Когато талибаните пребиват до смърт баба му, Аман и неговата майка решават да избягат в Англия. Техен спътник става едно куче – Сянка.

Но Сянка е метафора не само за верността на кучето, което следва момчето навсякъде и му помага по пътя. Сянка е метафора на войната, белязала живота на толкова много хора по света. Сянка е метафора за миналото ни. Сянка е метафора и на надеждата, защото тя също ни следва навсякъде. Сянка е метафора на мечтите ни.

А мечтата на Аман е да гледа наживо Манчестър Юнайтед :)

Прочети още...

Едно незабравимо лято с малкия Никола

Ваканциите на малкия Никола - сн. КнижанкаВаканциите на малкия Никола | Госини & Семпе

Тази книга съм чела три пъти и ще продължавам да препрочитам, защото ме разсмива с глас. Тя съдържа едни от най-спонтанните, достоверни и пълни с детски глъч и смях истории. Няма аналог, защото е продукт на своето време и място – действието се развива през 60-те по бреговете на Франция. Героите в тази, а и във всички книги от поредицата за малкия Никола, носят от манталитета и живота на средния франзуцин.

Прочети още...

Щом студено ми стане, да мога да си взема от детския... остров

ОстровътОстровът | Не всяка година излизат детски романи от български автори, затова толкова много ми се искаше да прочета книгата на Александър Секулов. Започвах я и прекъсвах. Един ден просто се оставих да ме носи на "вълните си", докато ме отведе на острова при децата. Хареса ми с тях. В началото ми напомняха на тайфата от “Синьо лято” – любим детски филм на много възрастни :) После книгата заприлича сама на себе си. Разказва за три момчета, дошли от различни страни, да летуват на един гръцки остров в Егейско море. Събира ги жаждата да изследват и рискуват.

Прочети още...

Приказки за укротяване на Непослушковци

Непослушковци: Рачко ЗакачкоНепослушковци | Лятото е време не само за игри, но и за бели! Никое дете обаче не обича да му размахват пръст и да му забраняват – особено през ваканцията. Затова е препоръчително родителите да се въоръжат с търпение и... подходящи книжки за укротяване на непослушни деца :)

Прочети още...

Истински игри без скъпи играчки

Игри без играчкиИгри без играчки | Това не е тийнроман за виртуални игри, а поредица от три книжки за игри на въздух и на живо. Те могат да бъдат използвани като наръчник за свободното време през ваканцията. Но нека тук се разбира свободно от компютри и телевизия време! :)

Прочети още...