How to wash a woolly mammoth?


woolly mammothЩе бъда благодарна, ако някой ми каже как най-добре ще звучи на български woolly mammoth. Вълнест, четинест, влакнест???

Какъвто ще да е този мамут, ясно е, че става дума за миене. А това с мамутите НЕ Е ЛЕСНА работа. Така започва eдинственият наръчник за миене на мамути.

Книгата е написана с много чувство за хумор от Michelle Robinson и нарисувана с много вода и пяна от Кate HindleyИ двете живеят и работят във Великобритания и обичат да правят книги за деца.

Прочети още...

Червената ябълка


Червената ябълкаавтор и илюстратор
| Феридун Орал

превод от турски | Сабрие Тете

издателство | Емас

Книгата разказва за едно малко зайче, което тръгва да си търси храна в студената зима. Но всичко е покрито със сняг, няма никакви тревички и листенца. Зайчето е на път да се отчае, но накрая в далечината съзира на едно дърво да виси червена ябълка. Това е единственият плод, единствената храна в цялата бяла пустош. На света са само зайчето и тази ябълка. Но тя е толкова високо, че то не може да я стигне. Затова на помощ идват приятелите.

Прочети още...

Violet - Лила

Violetавтор | Tania Duprey Stehlik

илюстратор | Vanja Vuleta Jovanovic

издател | Second story press

Виолета или Лила. Книгата ме срещна в едно особено настроение и това е един от случаите, в които мога да благодаря на настроението си за хубавата среща. Срещата с различните.

И за автора, и за художника на Violet това е дебютна детска книга. Таня и Ваня живеят в Торонто, но това, което ги свързва най-вече, е, че и двете с нещо са различни. Таня има смесен произход, а Ваня е родена в бивша Югославия. Историята на Лила има много специално значение за тези две жени, защото разказва за едно момиченце, различно от останалите. Различава се по цвета на кожата. Всички са или червени, или сини, или жълти, а тя – лилава.

Прочети още...

Приказки от Мъгливия Албион

Приказки от Мъгливия Албион

илюстратор | Владислав Ерко

превод | Емилия Масларова

издателство | Лабиринт, 2015

"Приказки от Мъгливия Албион" е сборник, който може да се чете бързо, но дълго ще остане пред очите ви. Съдържа три приказки, в които участват благородни рицари, омагьосани принцеси, зли духове.

Прочети още...

Дъж и Кап

Дъж и Кап

автор | Деница Илчева

илюстратор | Ася Колева

издателство | Бяла лодка 2015

"Дъж и Кап" е много топла и сърдечна книга. Оказа се, че не само е интересна за по-големите, но и лесна за четене на по-малки деца. В нея има и по нещо за родителите, като във всяка история за приятелство, раздели и срещи.

Разказва за две капчици, които живеят заедно на един облак, но когато се изсипват като дъжд, вятърът ги разделя. Всяко капка поема своя път, като разкрива на детето не само своята лична история, но и историята за растежа на едно цвете или пък за живота в океана.

Прочети още...

"Лулу" и осмеляването да четем поезия

"Лулу" от Петя КокудеваЛулу | Петя Кокудева

Лулу е малко момиченце с голямо сърце. Тя е мъдра, добра и мила. Готова е да споделя с вас. Като истинска. Такава е героинята на Петя Кокудева от едноименната й първа книга: “Лулу – детски стихотворения за възрастни“.

Прочети още...

С Петсън и Финдъс на къмпинг у дома

findas-i-petsan-spiat-na-kampingПетсън и Финдъс спят на къмпинг в двора | Свен Норквист

Това е още една от любимите истории на нашето семейство. Четем и препрочитаме с усмивка. Защо ли? Заради неизчерпаемия талант на Свен Норквист да рисува подробности с чувство за хумор и да разказва убедително нестандартни приключения.

А това, което на мен като възрастен ми допада в неговия стил, е дозата самоирония...

“Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора” е за удоволствието от това да нарушиш рутината, да излезеш от дома, да поемеш на път... пък било то да стигнеш само до двора.

Прочети още...