Тайнството на вярата в доброто

Тайнството на юниТайнството на юни | Чудя се защо книгите на Туве Янсон ми действат така успокояващо, въпреки меланхолията, която е налегнала половината от героите. Отговорът е, че останалата половина са непоправими оптимисти – тролчета, за които надеждата и вярата в доброто са като въздуха и водата.

Прочети още...

За жабите като за хората

Малки жабешки историиМалки жабешки истории | Това, с което ще запомня историите за жаби на Радичков е мястото на човека в тях. Жабите говорят за него като за Господина. Между тях и Господина съществува голяма дистанция. Често жабите се отнасят към него снизходително, друг път подигравателно, а понякога се страхуват, защото виждат в него най-големия си враг. Човекът е важен, но същевременно в очите на жабите той е глупав, мързелив, завистлив, дори жесток. Той играе поддържащата роля в тези жабешки истории. Земноводните говорят за човека в трето лице и за нас тази неочаквана перспектива ни открива колко смешни и колко дребни може да сме ние в очите на толкова незначителни твари като жабите. Разминаването идва от собственото ни отношение към околния свят, природата и себеподобните.

Прочети още...

Приказка за Малката Божана или как децата преодоляват гравитацията

Малката Божана в нощта на чудесатаМалката Божана в нощта на чудесата | Това е съвременна приказка, написана на езика на съвременното дете. В нея се срещат автобиографични елементи: авторът Божана Апостолова е бабата на малката Божана в приказката и в живота. Както в живота, така и в приказката бабата обича книгите. А любовта към книгите е най-голямата ценност, която една баба може да завещае на внучката си :)

Прочети още...

Защо къщите избягаха от хората?

De stad die ervandoor ging - Stella DreisDe stad die ervandoor ging | Имало едно време един стар град, чиито жители били все сърдити и недоволни. Къщите им се стрували прекалено стари, улиците прекалено тесни... Хората и градът си станали чужди. Налегнала ги тъга. Атмосферата била толкова непоносима, че някой трябвало да се тръгне. Тръгнал си градът.

Прочети още...

Днешните мами: Работни Мецани или мами Забравани?

Работна мецана от Леда МилеваРаботна мецана | Минали са доста години от написването на тази забавна римувана приказка, но тя продължава да бъде издавана, четена, учена наизуст, играна... Децата я обичат, а ние майките може хубаво да си помислим имаме ли нещо общо с тази Мецана по пантофи, измислена от Леда Милева, и да поговорим с децата за разликите и приликите в начина на живот преди и сега.

Прочети още...

Как Жабокът преживява зимата

jaboka-prez-zimataБългарските деца не хукват да се пързалят при първия студ с кънки по реката, докато това е най-популярното забавление за холандските деца, стига да има здрав лед (а вода в Холандия, както знаем – колкото щеш). Но пък всички деца от всички краища по света знаят как се правят снежни топки. "Жабокът през зимата" е книга за приятелството и различностите. Такива са повечето книги на холандския илюстратор Макс Велтхаюс от серията за „Кikker-a“...

Прочети още...

Книга за големите страхове на малката мишка

The Big book of fearsBig Book of Fears | Голяма книга на страховете на малката мишка или кратък илюстрован речник на фобиите е четиво и плашещо, и полезно, подходящо за малки и големи. Автор и илюстратор  е британката Емили Гравит. Книгата е носител на медала „Kate Greenaway“ за 2008 г. Преиздавана е и превеждана на различни езици, сред които българският за съжаление все още не е. Въпреки това си заслужава да се запознаете с „Little Mouse’s Big Book of Fears“...

Прочети още...