Български картинни книжки от 80-те години

Поредица "Детски свят"Моето семейство и Моята улица | Бях загубила надежда, че мога да намеря подобни книжки:  създадени на български, а не превеждани; нарисувани от български художници, без да приличат на Дисни. Да бъдат за най-мъничките дечица, лесни за въприемане и близки до техния свят. Изненадата ми беше двойна: първо, намерих тези книжки на най-неочаквано място, на хиляди километри от българската граница; и второ – това са стари издания от началото на 80-те години, но много запазени.

Прочети още...

Рецепта за палачинкова торта, гарнирана с приключения

Палачинковата тортаПалачинковата торта за рождения ден на Финдъс | Какво е общото между коридата и яйцата? Защо човек, който иска да приготви торта,  търси въдица? И дали наистина тестото за палачинки се прави от яйца, кал... и стари панталони? Ще разберете от книжката, създадена от шведския илюстратор Свен Норквист и излязла на бял свят през 1985 г. Тя е само началото от поредицата забавни и смислени истории за старчето Петсън и котето Финдъс.

Прочети още...

Тайнството на вярата в доброто

Тайнството на юниТайнството на юни | Чудя се защо книгите на Туве Янсон ми действат така успокояващо, въпреки меланхолията, която е налегнала половината от героите. Отговорът е, че останалата половина са непоправими оптимисти – тролчета, за които надеждата и вярата в доброто са като въздуха и водата.

Прочети още...

За жабите като за хората

Малки жабешки историиМалки жабешки истории | Това, с което ще запомня историите за жаби на Радичков е мястото на човека в тях. Жабите говорят за него като за Господина. Между тях и Господина съществува голяма дистанция. Често жабите се отнасят към него снизходително, друг път подигравателно, а понякога се страхуват, защото виждат в него най-големия си враг. Човекът е важен, но същевременно в очите на жабите той е глупав, мързелив, завистлив, дори жесток. Той играе поддържащата роля в тези жабешки истории. Земноводните говорят за човека в трето лице и за нас тази неочаквана перспектива ни открива колко смешни и колко дребни може да сме ние в очите на толкова незначителни твари като жабите. Разминаването идва от собственото ни отношение към околния свят, природата и себеподобните.

Прочети още...

Приказка за Малката Божана или как децата преодоляват гравитацията

Малката Божана в нощта на чудесатаМалката Божана в нощта на чудесата | Това е съвременна приказка, написана на езика на съвременното дете. В нея се срещат автобиографични елементи: авторът Божана Апостолова е бабата на малката Божана в приказката и в живота. Както в живота, така и в приказката бабата обича книгите. А любовта към книгите е най-голямата ценност, която една баба може да завещае на внучката си :)

Прочети още...

Защо къщите избягаха от хората?

De stad die ervandoor ging - Stella DreisDe stad die ervandoor ging | Имало едно време един стар град, чиито жители били все сърдити и недоволни. Къщите им се стрували прекалено стари, улиците прекалено тесни... Хората и градът си станали чужди. Налегнала ги тъга. Атмосферата била толкова непоносима, че някой трябвало да се тръгне. Тръгнал си градът.

Прочети още...

Днешните мами: Работни Мецани или мами Забравани?

Работна мецана от Леда МилеваРаботна мецана | Минали са доста години от написването на тази забавна римувана приказка, но тя продължава да бъде издавана, четена, учена наизуст, играна... Децата я обичат, а ние майките може хубаво да си помислим имаме ли нещо общо с тази Мецана по пантофи, измислена от Леда Милева, и да поговорим с децата за разликите и приликите в начина на живот преди и сега.

Прочети още...