Как Барбароните отстояват правото си на дом

Преселването на БарбаронитеПреселването на Барбароните | Анет Тизон & Талас Тейлър

Сигурна съм, че много родители си спомнят любими анимационни серии от детството, а сред тях не може да не е и серията за Татко Барба, излъчвана по БНТ през 80-те години на миналия век. Това време ни изглежда толкова далечно, но истината е, че и до днес се издават книжки от същата поредица. Поне за мен беше много интересно да събера на един рафт една стара, пооръфана книжка, преведена на български и живяла повече от 30 години, и няколко новички и лъскави книжки, излезли през последните години във Франция.

И независимо, че качеството на печата, хартията и цветовете са от две различни епохи, детето не прави тези разлики. В неговите очи – всички истории за Татко Барба са еднакво хубави.

Прочети още...

Книги за книгите

Je crée des livresJe crée des livres & Je fabrique mes livres

“Създавам книги” (2006) и “Изработвам моите книжки” (2012) са два албума, издадени от френското издателство Саsterman, обединени от общата идея, че майсторенето на книжки също отваря път на книгата към сърцето на детето.

Прочети още...

Омагьосаната зима на един муминтрол


Омагьосана зима - Туве ЯнсонОмагьосана зима | Туве Янсон

За хубавите книги няма сезони, а “Омагьосана зима” е нещо повече от зимна история. Както всички книги на Туве Янсон, тя е пълна с мъдрост и смисъл. И както винаги, когато стане дума за нейните мумински произведения, искам да подчертая, че това е книга за деца, които са пораснали, за да я разбират.

Прочети още...

“Кукувицата”: цветни приказки за сиво ежедневие

"Кукувицата" - по Елин Рахнев, илюстрации и оформление Андрей Кулев, Ася КовановаКукувицата | Животът на "Кукувицата" се ражда на сцената преди десетина години, за да се излее в края на 2012 г. в прекрасно книжно тяло.  Авторът Елин Рахнев е поет и драматург. Затова и страниците ме посрещат с много нежна поезия и живи диалози.

Прочети още...

Из “Таралежчето Черешко”: топла приказка за студено време

Из "Таралежчето Черешко", илюстратор Лиляна ДворяноваТаралежчето Черешко | Приказката “Мечок и мишленце” разказва как Мишката Цеца си намерила топло местенце за спане през зимата и е част от сборника “Таралежчето Черешко” на издателство “Фют”. Избрах да я споделя с вас, защото е кратка, топла и красиво нарисувана.

Сборникът съдържа седем приказки, чиито централни герои са различни животинчета, но това, което ги свързва е Приятелството. Например приказката “Таралежчето Черешко” е за това как започва приятелството; приказката “Мечок и Мишленце” е за приятелството в нужда; приказката “Хвърчи, хвърчи, хвърчило!” е за съработничеството и чистите сърца... Текстовете са много поетични и пълни с идеи за доброто и радостта от това да го споделяш с другите.

Прочети още...

Дракончето Поли и надеждата

Дракончето ПолиДракончето Поли | Надето е почти на 12 години и трябва да поеме такава голяма отговорност като наглеждането на едно малко драконче на около 4-5 години, дълго колкото редица чинове в класната стая. Но защо се налага това?

Светът на драконите е застрашен от света на човеците, заради тяхната алчност и омраза. Майката Драконка е затрупана в една далечна пещера и таткото Дракон трябва да я спаси. Но преди да замине, трябва да намери бавачка на драконовското дете, докато се завърнат родителите. И най-голямата надежда да намери подходящо същество е при човеците.

Прочети още...

По-тъмно, най-тъмно, вдън прогледния мрак

Вдън прогледния мракВдън прогледния мрак | Не е книга за вампири, нито за вещици или други тъмни и страшни ужасии, а за най-съкровената мечта на един Бухал – да бъде вечна нощ.

Бухалите, както знаем, са нощни птици. Те спят през деня, а вечер вършат всичко, което обичат. А Бухалът, измислен от Виктор Самуилов и нарисуван от Виктор Паунов, е страстен здездоброец. За такова хоби най-подходящото време, разбира се, е нощта. Тя обаче е прекалено къса, за да може Бухалът да направи необходимите астрономически наблюдения и да довърши големия си научен труд. Той е готов на всичко, за да осъществи амбициозните си планове. Единственото обаче, което му пречи, да заживее в пълен мрак, е студът. Защото най-дългата полярна нощ се случва не къде да е, а в Арктика. А там Бухали не живеят, защото не оцеляват :)

Прочети още...