За “Шумоленето” или как тъмното може да бъде красиво

Шумоленето - Мила Попнделева-ГеноваШумоленето | Мила Попнеделева-Генова

Това е една жирафска книжка, създадена от художничката Мила Попнеделева-Генова и вдъхновена от нейното момченце Боби. В нея се разказва за едно малко жирафче, което се чувства достатъчно пораснало, за да спи в отделна стая и в отделно легло. Само че още първата нощ жирафчето се сблъсква с Шумоленето, също както всяко дете се изправя пред страховете си в тъмното...

Прочети още...

Една наистина хубава “Цветна бъркотия”

Цветна бъркотия - Евгения Войнова, сн. КнижанкаЦветна бъркотия | Евгения Войнова

Като търсач на хубави книги за деца с радост искам да ви съoбщя, че тази “Цветна бъркотия” е най-хубавото ми българско откритие досега :) На първо място, защото това е една от малкото авторски книги на българския книжен пазар. Художник и автор на текста е Евгения Войнова.

Прочети още...

Как Барбароните отстояват правото си на дом

Преселването на БарбаронитеПреселването на Барбароните | Анет Тизон & Талас Тейлър

Сигурна съм, че много родители си спомнят любими анимационни серии от детството, а сред тях не може да не е и серията за Татко Барба, излъчвана по БНТ през 80-те години на миналия век. Това време ни изглежда толкова далечно, но истината е, че и до днес се издават книжки от същата поредица. Поне за мен беше много интересно да събера на един рафт една стара, пооръфана книжка, преведена на български и живяла повече от 30 години, и няколко новички и лъскави книжки, излезли през последните години във Франция.

И независимо, че качеството на печата, хартията и цветовете са от две различни епохи, детето не прави тези разлики. В неговите очи – всички истории за Татко Барба са еднакво хубави.

Прочети още...

Книги за книгите

Je crée des livresJe crée des livres & Je fabrique mes livres

“Създавам книги” (2006) и “Изработвам моите книжки” (2012) са два албума, издадени от френското издателство Саsterman, обединени от общата идея, че майсторенето на книжки също отваря път на книгата към сърцето на детето.

Прочети още...

Омагьосаната зима на един муминтрол


Омагьосана зима - Туве ЯнсонОмагьосана зима | Туве Янсон

За хубавите книги няма сезони, а “Омагьосана зима” е нещо повече от зимна история. Както всички книги на Туве Янсон, тя е пълна с мъдрост и смисъл. И както винаги, когато стане дума за нейните мумински произведения, искам да подчертая, че това е книга за деца, които са пораснали, за да я разбират.

Прочети още...

“Кукувицата”: цветни приказки за сиво ежедневие

"Кукувицата" - по Елин Рахнев, илюстрации и оформление Андрей Кулев, Ася КовановаКукувицата | Животът на "Кукувицата" се ражда на сцената преди десетина години, за да се излее в края на 2012 г. в прекрасно книжно тяло.  Авторът Елин Рахнев е поет и драматург. Затова и страниците ме посрещат с много нежна поезия и живи диалози.

Прочети още...

Из “Таралежчето Черешко”: топла приказка за студено време

Из "Таралежчето Черешко", илюстратор Лиляна ДворяноваТаралежчето Черешко | Приказката “Мечок и мишленце” разказва как Мишката Цеца си намерила топло местенце за спане през зимата и е част от сборника “Таралежчето Черешко” на издателство “Фют”. Избрах да я споделя с вас, защото е кратка, топла и красиво нарисувана.

Сборникът съдържа седем приказки, чиито централни герои са различни животинчета, но това, което ги свързва е Приятелството. Например приказката “Таралежчето Черешко” е за това как започва приятелството; приказката “Мечок и Мишленце” е за приятелството в нужда; приказката “Хвърчи, хвърчи, хвърчило!” е за съработничеството и чистите сърца... Текстовете са много поетични и пълни с идеи за доброто и радостта от това да го споделяш с другите.

Прочети още...